A rántott padlizsán a mediterrán országokban is nagyon népszerű, bár a bundát általában fűszerekkel egészítik ki. A fetában rántott padlizsán különlegessé varázsolja a meglehetősen semleges ízű zöldséget..
Hozzávalók
- 1 nagy padlizsán
- 5 dkg zsemlemorzsa (gluténmentes is jó)
- kis maréknyi mentalevél
- 3 dkg feta sajt
- Fél tk szárított chili
- 3 dkg liszt
- 1 tojás
- Olívaolaj
Elkészítés
- A zsemlemorzsát elmorzsáljuk a fetával és chilivel. Sózzuk, borsozzuk. Felaprítjuk a mentaleveleket, ezt a fetás keverékhez adjuk.
- Panírozó tálakat előkészítünk, az elsőbe töltjük a lisztet (sózzuk, borsozzuk meg), a másodikba a felvert tojást, a harmadikba a fetás zsemlemorzsát.
- A padlizsán végét levágjuk, majd hosszában, 1 centi vastag szeletekre felszeleteljük. Ezeket megforgatjuk a lisztben, tojásban majd a fetás zsemlemorzsában.
- Bő, forró olívaolajban mindkét oldalon 2-3 percig világosbarnára sütjük.
Tippek
- Melegen tálaljuk főételként egy vegetáriánus menüben. Köretként leginkább egy mediterrán jellegű, vagy görög saláta passzol mellé.
- Töltelék is lehet egy szendvicsben, különösen pitta kenyérben (ismételten salátával párosítva).
- Hidegen kiváló snack vagy mártogatnivaló – ebben az esetben bébi padlizsánt alkalmazzunk, vagy keresztben szeleteljük fel a zöldséget!
- Allergiák: zsemlemorzsa helyett alkalmazhatunk rizs- vagy kukoricadarát, liszt helyett csicseriborsó liszt a legjobb.
- A fetában rántott padlizsán egy érdekes verzió, ideális hétköznapi ebédre, vacsorára vagy nyári parti falatként is remek ínyencség lehet.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu