Ez a görög hamburger nagyon egyszerűen elkészíthető. A feta mártás külön készül, így a tejre érzékenyek számára kihagyható, vagy elkészíthető növényi alapú joghurttal és fetával is. A zsemle lehet gluténmentes is. Mivel a legtöbb étrendben passzol, ideális partikra és nyári grillezésre.
Hozzávalók
- 50 dkg darált marhahús
- 1 evőkanál szárított oregánó
- ½ teáskanál chili pehely (opcionális)
- 4 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem
- 2 evőkanál apróra vágott mentalevél
- ½ hagyma, reszelve
- 1 gerezd fokhagyma, darálva
- 1 citrom héja, reszelve
- 1 evőkanál citromlé
Feta mártáshoz:
- 10 dkg feta sajt
- 5 evőkanál görög joghurt
- ½ citrom reszelt héja és csavart leve
- 1 evőkanál apróra vágott menta levél
- só, bors
Tálaláshoz:
- zsemle, saláta, uborka/lilahagyma/paradicsomszeletek
Elkészítés
- A darált húst egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és alaposan összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd kézzel jól összegyúrjuk.
- 4 pogácsát formálunk, majd ezeket egy tányéron lefedve sütésig a hűtőben tároljuk.
- Elkészítjük a feta mártást: összekeverjük a fetát annyi joghurttal, hogy egy tömény mártást kapjunk. Hozzáadjuk a citrom héját és levét, mentát, sót és borsot. Megkóstoljuk, ízlés szerint módosítjuk. Félretesszük.
- A grillsütőt vagy grillserpenyőt felhevítjük.
- A húspogácsákat olajjal megkenjük, majd közepes láng felett kb 3-5 percig mindkét oldalon sütjük, attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük a marhahúst.
- Közben félbevágjuk a zsemléket, ezeket kissé megpirítjuk a grillsütőn, egy tányérra tesszük.
- Amikor a húspogácsák átsültek, egy tányérra helyezzük és néhány percig pihentetjük őket.
- Közben összeállítjuk a hamburgert – egy kis feta mártást kanalazunk a zsemlék alsó felére, néhány saláta levéllel és paradicsom/hagyma/uborka karikákkal lefedjük. Rátesszük a húspogácsákat, majd a zsemlék másik felét. Tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu