A mediterrán zöldséglepény leveles tésztából készül, így nagyon egyszerűen megvalósítható, különösen ha maradék főtt, sült zöldségeket hasznosítunk fel. Ideális lusta, nyári estékre vagy partikra. Lehet alkalmazni glutén-mentes leveles tésztát és vegán pesztót is, így vegán lesz a lepény!
Hozzávalók
- 1 csomag (glutén-mentes) készre nyújtott leveles tészta
- Zöld vagy vörös pesto (lehet vegán is)
- 1 cukkini
- Grillezett vegyes zöldségek (pl paprika, gomba, paradicsom, padlizsán, hagyma)
- 1 csomag (opcionális) feta sajt
- Zöldfűszerek (oregano vagy bazsalikom)
- olajbogyók (magozva)
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A tésztát kisimítjuk, majd egy kistányér és kés segítségével kör alakokat vágunk ki vagy két nagy téglalapra vágjuk. Ezeket pestoval megkenjük úgy, hogy 1 cm peremet hagyunk.
- Lefedjük grillezett zöldségekkel. Néhány szem oljabogyót közéjük teszünk.
- A cukkinit nagyon vékonyan lereszeljük, a zöldségekre szórjuk. A tetejére feta sajtot morzsolunk ( vegetáriánus verzió).
- Kb 20 percig világosbarnára sütjük. Langyosan tálaljuk.Megszórjuk zöldfűszer levelekkel, majd
Tippek
- Ideális maradék sült vagy grillezett zöldségek felhasználáshoz – így roppant gyors és egyszerű főételt varázsolhatunk az asztalra! Grillezett zöldségek helyett hasznosíthatunk sült, párolt, blansírozott zöldségeket is (azaz maradék köreteket) – ezeket azonban dörzsöljük át kevés olívaolajjal, mielőtt a tésztára borítjuk (különben kiszáradnak a sütőben).
- Ha bögrét alkalmazunk a tészta szaggatásához, akkor mini tortácskákat kapunk, amely ideális parti falat lehet vagy antipasto egy mediterrán menüben!
- A sajt elhagyható, így vegán lesz a lepény.
- A mediterrán zöldséglepény egy nagyon egyszerű nyári recept. Tuti sikert arathat laza baráti, családi összejöveteleken!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu