Bár a marhahús nem jellemző a perzsa, arab konyhákra – a fűszereik és alapanyagaik remekül kiegészítik a steak-et. Példa erre a következő pikáns hátszín szendvics, amely nem csupán negyedórán belül fogyasztható, de a szokásos angol-amerikai-francia verzióknál különlegesebb..
Hozzávalók
- 1 szelet (kb30 dkg) vastag hátszín (lásd tippek)
- 1 ek harissa paszta
- 1 nagy maréknyi mentalevél
Szendvicshez:
- 2 ciabatta zsemle vagy 1 cipó (glutén-mentes is jó)
- 10 dkg feta sajt
- Egy maréknyi rukkola levél
- 2 kanál vöröshagyma chutney
- Apró mentalevelek
Elkészítés
- A húst alaposan áttöröljük, rácsra fektetve szobahőmérsékletre felengedjük.
- A mentaleveleket a harissa pasztával és 1 csipetnyi sóval mozsárban durva pasztává törjük. Ezzel bedörzsölj a húst, kb 10 percig pihentetjük.
- Közben a ciabatta kenyeret vagy zsemléket félbevágjuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, és forró grillserpenyőben megpirítjuk.
- A serpenyőt papírtörölközővel óvatosan kitöröljük, majd ismételten felforrósítjuk.
- A húst óvatosan a serpenyőbe helyezzük, 1-1 percig mindkét oldalon átsütjük, majd fél percenkét megforgatjuk mindaddig, amíg a kívánt állagot elérjük (lásd steak tippek). Egy tányérra kiszedjük, pihentjük.
- Közben a ciabatta alsó felét megkenjük a hagyma lekvárral, majd rukkola levelekkel megszórjuk.
- A húst vékony csíkokra felszeleteljük, a rukkola tetejére borítjuk. Megszórjuk feta sajttal és mentalevelekkel. Leborítjuk a zsemle-kenyér felső felével.
- Langyosan fogyasztjuk.
Tippek
- Mivel nagyon gyorsan elkészíthető, ideális lustálkodó brunch-ra vagy időszegény napokon ebédre, vacsorára.
- Marhahús: csakis jó minőségű, érlelt, márványos marhahús alkalmas a recept elkészítéshez. A tejmarha húsa nem megfelelő. Lásd steak tippek>>
- A pikáns hátszín szendvics egy fantasztikus verzió, érdemes kipróbálni!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu