A következő szezámmagos sütőtök saláta fetával kiegészítve lesz érdekes. Fogyaszthatjuk főételként húsmentes napokon vagy egy vegetáriánus étrendben, de lehet köret is sült húsok, halak mellé.
Hozzávalók
- 1 közepes kanadai sütőtök (kb 75 dkg)
- 1 ek szezámmag
- 1 ek balzsamecet (lásd tippek)
- 10 dkg feta sajt
- 1 csomag rukkola levél
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A sütőtököt megpucoljuk, magjait eltávolítjuk.
- A húst 2-3 centis kockákra felvágjuk, majd az olajban megforgatjuk, és egy tepsibe szórjuk.
- Kb 25-30 percig puhára sütjük.
- A rukkola leveleket átmossuk, lecsepegtetjük, egy-egy maréknyit szórunk a tányérokra.
- A szezámmagot egy serpenyőben, olaj nélkül, megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk.
- A sült sütőtököt a rukkola levelekre kiszedjük, megszórjuk szezámmaggal, rámorzsáljuk a fetát, majd lelocsoljuk a balzsamecettel.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk főételként vegetáriánus napokon vagy egy vegetáriánus étrend keretében – friss kenyér vagy pogácsa passzol mellé leginkább.
- Köret is lehet – pl grillezett hússzeletek, sült kolbász, virsli, fasírt stb mellé.
- A balzsamecet lehetőleg jó minőségű legyen- az olcsóbb verziók cukrozottak, de mégsem elég édesek, azokat érdemes elkeverni kevés mézzel (sőt szirupossá is főzhetjük a tűzhelyen).
- A szezámmagos sütőtök saláta fetával tálalva szuper egészséges is, így ideális diétás, fogyókúrás és egészségtudatos étrendekbe. Vegán vagy tejmentes étrendet követők számára feta helyett alkalmazzunk lágy tofut!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu