Amikor süteményt vagy húst sütök a sütőben, az alsó polcra mindig bedobok néhány zöldséget, amit egyéb ételekéhez hasznosítok később – pl fokhagymát (egészben), cukkinit, paprikát, padlizsánt, paradicsomot stb. A sült paradicsom kiváló alap lehet szószok, mártások, levesek és főzelékek készítéshez, így a nyári szezon alatt érdemes sokat készíteni (amit üvegekben tárolhatunk a hűtőben vagy lefagyaszthatunk zacskókban). Ez a nagyon finom, uugyanakkor tuti egyszerű vegán fokhagymás paradicsomos leves is így készült. Ha kevesebb alaplét adunk hozzá, akkor egy sűrű mártást kapunk, ami ideális pizza/tészta szószként vagy mártogatósként. Én morzsált feta sajttal tálaltam, de ez természetesen elhagyható, ha vegán levesre vágyunk. Elkészíthető csirke alaplével is, de így már nem vega a leves.
Hozzávalók
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 kg paradicsom
- 2 szál friss oregánó vagy 1 teáskanál szárított oregánó
- 2 evőkanál olívaolaj
- Kb. 600ml zöldség alapleves
- 1 marék friss bazsalikom levél
- 1 evőkanál balzsamecet
- Feta sajt (opcionális)
Elkészítés
- A paradicsomokat félbe vágjuk és egy tepsibe helyezzük (vágott oldallal felfelé).
- Enyhén összenyomjuk a fokhagymákat (héjjal), és a paradicsomok közé dugdossuk.
- Sózzuk, borsozzuk, meghintjük az oregánóval, majd leöntjük az olívaolajjal.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük.
- Amikor a paradicsomok megpuhultak, kivesszük a tepsit a sütőből, hűlni hagyjuk.
- A fokhagyma héját eltávolítjuk, majd a tepsiből minden átöntünk egy lábasba (vagy befőttes üvegbe, ha később kívánjuk a levest elkészíteni).
- A leves tálalása előtt 10 perccel, hozzáadunk 5 dl alaplevest, és forráspontig felmelegítjük.
- Botmixerrel eldolgozzuk. Amikor egy sima, selymes levest kapunk, hozzáadjuk a bazsalikom leveleket és az ecetet, majd néhány másodpercig pürésítjük. (Ha a leves túl sűrű, adjunk hozzá több alaplét!).
- Morzsolt feta sajttal vagy fokhagymás krutonnal tálaljuk – esetleg piritóssal vagy crostini szeletekekkel.
Kapcsolatos receptek