Ez a mediterrán quinoa saláta elkészíthető frissen főtt vagy maradék quinoából. Mindkét esetben egy gyors és egyszerű étel, ami egészséges és finom is. Továbbá glutén- és tejmentes – így ideális vegánok és speciális étrendeket követők számára. Ha nincs cavolo nero, akkor kelkáposzta is használható.
Hozzávalók
- 100 g quinoa
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál chili pehely
- 1 tk vegyes olasz szárított fűszerkeverék (vagy majoránna)
- 1 db piros paprika
- 1 marék koktélparadicsom, félbevágva
- 4 levél cavolo nero (fekete káposzta)
- 1 marék fekete olajbogyó
- Só, bors
- 2 evőkanál morzsolt feta vagy vegán feta
- Bazsalikom levelek a tálaláshoz
Elkészítés
- A quinoát a csomagoláson található utasítás szerint megfőzzük, lecsepegtetjük és melegen tartjuk.
- Közben a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Vékonyan felszeleteljük a paprikát és a cavolo nerot.
- Egy serpenyőben felhevítünk egy kanál olívaolajat, és a hagymát 5 percig megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, chilipehelyet és a fűszerkeveréket, majd még egy percig sütjük.
- Hozzáadjuk a paradicsomot és a paprika szeleteket, majd (fedő alatt) 5-8 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Hozzáadjuk a cavolo nero szeleteket és egy néhány csepp vizet vagy friss citromlevet, majd fedő alatt 3-5 percig pároljuk.
- Hozzákeverjük az olajbogyót és a lecsepegtetett quinoát. Sóval, borssal ízesítjük és jól összedolgozzuk.
- Bazsalikomlevéllel és morzsolt fetával (ami lehet vegán) megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu