A legtöbb gyümölcs alkalmazható édességek, sütemények készítéshez, és a sok süti között talán ezek a legegészségesebbek is. Mindenkinek van kedvenc, szezonális gyümölcse, ami gyorsan és egyszerűen felhasználható pl lepények, piték, muffinok, torták készítéshez. Gyümölcsös sütemények azonban nem csupán friss, szezonális gyümölcsökből készíthetők, de fagyasztott, befőtt, konzerv vagy lekvár verziókból is.
Gyümölcsök süteményekhez
- Sütemények készítéshez nem muszáj hibátlan és érett gyümölcsöket alkalmaznunk, hiszen a hibás, sérült részeket könnyen kivághatjuk. De mindig mossuk meg és töröljük szárazra a gyümölcsöt – ha szükséges, papírtörölközőn ittasuk fel a nedvességet! Dekorációhoz azonban válasszuk ki a legszebb terméseket!
- Sok süteményhez érett, de sokhoz kevésbé érett gyümölcsre van szükségünk. Mindig kövessük a receptet!
- Sok gyümölcs, különösen az egzotikus fajták, édesítésre is alkalmasak – pl kókusz, banán, datolya – ezek egészségesebbek, mint a cukor. Lásd egészséges sütemények>>
- Aszalt gyümölcsök is remek alapanyagok, illetve édesítőszerek lehetnek süteményekben – ilyen pl az aszalt szilva, mazsola, aszalt barack-meggy-áfonya-datolya.
- Némely sütemény készítéséhez alkalmazhatunk befőtteket, fagyasztott gyümölcsöket, lekvárt vagy kompótot. Ezek különösen jók töltelékekhez.
- Több csontoshéjú gyümölcs préselt magja növényi tejként nagyon jól helyettesíti a tejet, ilyen pl. a kókusz, mandula vagy a közönséges mogyoró. Növényi tejet házilag is lehet készíteni (pl mandula tej). Ugyanezek az alapanyagok, durván vagy finoman darálva kiváló lisztpótlók is.
- Sok zöldség, ami botanikailag gyümölcs, nagyszerű sütemények készítéséhez is – ilyen pl az avokádó, sütőtök, cukkini, csicseriborsó stb
Előkészületek
- Húsos gyümölcsök többségét sütés előtt meg kell pucolni és/vagy a magokat el kell távolítani. Csonthéjas gyümölcsök esetében is a magok vastag, csontos héja, sőt sok esetben az alatta található vékony héj sem alkalmas sütemények készítéséhez.
- Némely gyümölcsöt pucolás és aprítás után ajánlatos citrommal vagy zöldcitrommal lelocsolni, hogy ne barnuljanak el (pl banán, alma, körte).
- Sok gyümölcsöt érdemes lisztben megforgatni, mielőtt a tésztába keverjük, így nem süllyednek le, továbbá nem lesz a piskóta sem túl nedves.
- Gyümölcsökből készíthetünk tölteléket, szirupot, tortabevonatot, zselét – és természetesen dekorációként minden sütemény könnyen feldobható néhány szem vagy szelet friss, esetleg kandírozott vagy fagyasztott gyümölccsel.
Gyümölcsös sütemények
Mivel rengeteg gyümölcsös sütemény receptünk van – ezekbe a kategóriákba csoportosítottuk őket:
- Gyümölcsös brownies
- Gyümölcsös muffinok
- Gyümölcsös kuglófok
- Palacsinták
- Amerikai palacsinták
- Gofri receptek
- Kekszek
- Müzliszeletek
- Gyümölcstorták
- Gyümölcsös leveles tészta lepények
Gyümölcsös sütemények gyümölcsökként
- Narancsos sütik
- Citromos sütik
- Banános sütik
- Mandulás sütemények
- Sütőtökös sütik
- Gránátalmás sütik
- Cseresznyés sütik
- Fügés sütemények
- Mangós sütik
- Ananászos sütik
- Bodzás sütik
Egyéb gyümölcsös sütemények
- Diétás répa torta
- Barackos lepény
- Almás szelet
- Citromos-kékáfonyás süti
- Mandulás lepény áfonyával
- Áfonyás pogácsa
- Szeder és mandula szelet
- Ricotta puffancs
- Cukkini torta
- Angol húsvéti zsemle
- Sárgabarackos-pisztáciás torta
- Baracklekváros szelet
- Zöldcitromos-joghurtos kuglóf
- Citromos-bodzás muffin
- Egyszerű almás pite
- Mandulás lepény nektarinnal
- Almás-szedres tekercs
- Mini almás pite
- Mini szedres kuglóf
Gyümölcskenyerek
- Teás gyümölcskenyér
- Pisztáciás gyümölcskenyér
- Málnás-kókuszos kenyér
- Gluténmentes, vegán banánkenyér dióval
- Egészséges vegán banánkenyér
- Vegán kókuszos banánkenyér
- Diós banánkenyér
- Gluténmentes kókuszos püspökkenyér
- Gluténmentes répás gyümölcskenyér
- Bodzás-kókuszos gyümölcskenyér
- Banánkenyér datolyával
- Áfonyás banánkenyér
- Cseresznyés panettone kenyérsütőben
- Banánkenyér datolyával és mogyoróval
Kapcsolatos cikkek