A túrógombóc olaszos változata a túrós puffancs. Elkészítése nagyon egyszerű, ideális délutáni nassolásra vagy teázás mellé, de remekül zárhat egy kiadó ebédet is. Mivel nincs benne cukor, diabetikusok és fogyókúrázók is fogyaszthatják. Az alapreceptet könnyen tovább lehet fejleszteni, ehhez adunk tuti tippeket..
Hozzávalók
- 25 dkg ricotta
- 2 tojás, felverve
- 5 dkg liszt szitálva (lásd tippek)
- 2 dkg puha vaj
- 2 ek mazsola
- 3 ek reszelt (bio) citrom héja
- Olaj
- Porcukor, fahéj vagy kakaó
Elkészítés
- A ricottát elverjük a liszttel, vajjal és a tojással. Hozzáadjuk a citromhéjat és a mazsolát – jól összeálló masszát keverünk belőle.
- Hűtőszekrényben pihentetjük 30 percig (opcionális)
- Bő, forró olajba egy kanállal gombócokat szaggatunk, majd 1-1 percig minden oldalon szép barnára sütjük.
- Papírtörölközőn lecsurgatjuk, amikor kihűlt, fahéjjal vagy kakaóval elkevert porcukorral megszórjuk.
- Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Tippek
- A masszához adhatunk 1 tk fahéjat vagy kakaót is.
- Ricotta helyett egyéb krémtúrót is alkalmazhatunk.
- A mazsola mellett vagy helyett egyéb aszalt gyümölcsökkel is elkészíthetjük – nagyon finom pl. aszalt áfonyával és meggyel.
- Citromhéj helyett narancshéjat is reszelhetünk a masszába.
- A masszához adhatunk darált diót vagy mogyorót.
- Egészségesebb változat: finomított liszt helyett alkalmazzunk barnarizs lisztet, hajdina lisztet, tönkölybúza lisztet vagy árpa lisztet. A liszt felét helyettesíthetjük őrölt zabpehellyel vagy darált mandulával is.
Ideális vendégváró desszert lehet, amit előre el lehet készíteni. Tálalás előtt öntsük le juhar sziruppal vagy mézzel, de akár vaníliamártással, konyakos mártással vagy gyümölcsös szósszal is. - Ideális parti falat lehet – akár desszertként, akár teázás-kávézás kísérőjeként.
- Mivel nem maszatos, piknikre is kiváló desszert, vagy passzol egy egészséges gyerekzsúr menübe is.
- A krémtúrós puffancs egy aránylag egészséges édesség, ami ráadásul még nagyon finom is!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu