Az angol húsvéti zsemle egy több száz éves ünnepi étel, amit hagyományosan Nagypénteken fogyasztottak az angolok. A zsemle tetejére rajzolt kereszt Krisztus keresztre feszítésest jelképezi, ezért is hívják hot cross bun-nak angolul. Manapság a húsvéti ünnepek egyik legnépszerűbb süteménye, amit reggelire vagy délutáni teázás mellé tálalnak. Nagyon finom, érdemes kipróbálni. Íme egy klasszikus recept.
Hozzávalók
- 50 dkg magas sikér (glutén) tartalmú kenyérliszt
- 1 tk só
- 5 dkg vaj, kockákra vágva
- 5 dkg cukor
- 2 tk mixed spice fűszerkeverék (vagy 1 tk őrölt fahéj, negyed-negyed tk: frissen reszelt szerecsendió, őrölt szegfűszeg és szegfűbors)
- 1 és fél tk szárított élesztő
- 1 nagy tojás
- 2.5 dl langyos tej
- 10 dkg mazsola
- 3 dkg kandírozott citrushéj
- Kereszthez: 3 ek liszt és 3 ek víz
- Mázhoz: 2-2 ek cukor és víz vagy 1 ek felmelegített Golden syrup, vagy 2 ek cukor és 4 ek tej
Elkészítés
- A lisztet, sót és fűszereket egy nagy keverőtálba szitáljuk, majd a vajjal elmorzsáljuk. Hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt.
- A morzsás massza közepébe öntjük a felvert tojást és a langyosra melegített tejet. Elkeverjük, majd a masszát egy lisztezett deszkán kb 5 percen át nyúlós és sima tisztává dagasztjuk, majd beledolgozzuk a citrushéjat és mazsolát. Egy cipót alakítunk belőle és visszatesszük a tálba, majd olajos folpackkal letakarva, meleg helyen, legalább 1 órán át kelesztjük (vagy olajozott tálba tesszük és konyharuhával letakarjuk).
- A tésztát kivesszük a tálból, ismételten átgyúrjuk, alaposan megdögönyözzük – 30 percig tovább kelesztjük.
- A tésztát a deszkára teszzük, 12 egyenlő részre osztjuk. Ezekből gombócokat formálunk, majd a két tenyerünk között kicsit lelapítjuk. Konyharuhával letakarjuk a zsemléket, és kb. 5-10 percig pihenni hagyjuk.
- Közben 2 lapos tepsit kivajazunk, ezekre a zsemléket áttesszük, de ne túl közel egymáshoz! Olajozott folpackkal letakarjuk és 30 percig kelesztjük – akkor jó, amikor a zsemlék nagysága megduplázódik.
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A kereszthez szükséges lisztet elkeverjük a vízzel. Egy kis zacskóba töltjük, a sarkát levágjuk, és a pasztával csíkokat rajzolunk keresztben a zsemlék tetején.
- A bemelegedett sütőben 12-15 percig aranybarnára sütjük.
- Közben a tejet (vagy vizet) és cukrot felmelegítjük, majd sziruppá redukáljuk. A meleg zsemléket megkenjük a mázzal (vagy a langyos Golden sziruppal), majd rácsra áttesszük őket kihűlni.
Tippek
- A zsemlét általában pirítva, melegen fogyasztják az angolok – vajjal és jam-mel megkenve (de finom frissen is mézzel). Éppen ezért a kissé szikkadt zsemlék még felhasználhatók napokkal később is.
- Kandírozott citrushéj helyett alkalmazhatunk 1 citrom reszelt héját is. Ebben ez esetben finomabb vegyes szárított gyümölcs darabokkal.
- Csokis verzió: mazsolát helyettesítsük szárított meggyel és adjunk a tésztához 5dkg csoki darabokat. A kandírozott citrushéjakat vagy a reszlet citromhéjat ebben a verzióban mellőzzük.
- A mázok közül a golden szirupos a hagyományos, a cukros egyszerűbb, a tejes szép fényes.
- A tésztát morzsolás nélkül is el lehet készíteni – ebben az esetben olvasztva adjuk a vajat a liszthez a tejjel és tojással együtt.
- Gazdagabb lehet még egy tojás hozzáadásával – ez a verzió Amerikában és Ausztráliában népszerű, ahol a zsemléket önmagában fogyasztják süteményként.
- Az angol húsvéti zsemle ideális angol teázás kísérőjeként. Remek húsvéti ajándék is lehet!
Verziók
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu