A legtöbb gyümölcs vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban különösen gazdag, így egészségünk érdekében fontos a rendszeres fogyasztásuk. Nyáron ezt nagyon könnyű megvalósítani, hiszen a piacok széles választékban kínálnak szebbnél szebb terméseket, továbbá saját kertünkben is könnyen termeszthetünk gyümölcsöket.
Népszerű gyümölcsök
- Magyarország klímája kedvező feltételt biztosít sok finom és egészséges gyümölcs termesztéséhez, így késő tavasztól egészen októberig bőséges a választék! Tipikus magyar gyümölcsök közé tartozik a cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack, görögdinnye, szőlő, szilva, alma, körte, birsalma; továbbá az éghajlatunkon jól terem az eper, szeder, ribizli és egres is. Héjas gyümölcsök közül a dió a hagyományos termésünk, de már termelünk mandulát és (egyre több) szelídgesztenyét is.
- Ezeken kívül népszerű még a nektarin, sárgadinnye, datolya és füge, amiket a mediterrán országokból vettünk át; míg az áfonyaféléket az északi országból importáljuk.
- Citrusfélék közül legnépszerűbb a citrom, narancs és a mandarin – de már ismert és kedvelt a zöldcitrom (lime), grépfrút és pomelo is.
- Az egzotikus gyümölcsök közül Magyarországon is közismert és népszerű a banán, kókusz, mangó, ananász, gránátalma, maracuja és kiwi. Kevésbé ismert, de egyre népszerűbb a papaya, csillaggyümölcs (Karambola), Licsi, Acai, Guava, földicseresznye, datolyaszilva és Jákafa (jackfruit). Ezekből fantasztikus gyümölcshabokat, kelyheket vagy trifle-t lehet készíteni!
- Érdemes megemlíteni azokat a botanikai gyümölcsöket, amiket elsősorban zöldségként fogyasztunk – pl paradicsom, cukkini, avokádó, uborka, tökfélék, paprika, padlizsán, borsó, kukorica, csicseriborsó, és egyéb babfélék. Érdekes módon, vagy talán nem hiába, ezekből a”gyümölcsökből” különleges édességeket, süteményeket, salátákat is lehet készíteni. (pl saláták gyümölccsel)
Gyümölcsös ételek készítése
A legtöbb gyümölcs frissen a legegészségesebb, így ajánlatos napi legalább 5 különböző termést fogyasztanunk. Ezt a szaktanácsot legegyszerűbb egy finom gyümölcssaláta keretében betartani. A nyári bőséges termések többsége lefagyasztható, különösen a bogyós termések, amikből télen nagyon finom morzsasütit vagy trifle-t készíthetünk. Friss gyümölcsből készülhet smoothie vagy alkoholmentes koktél is, de felhasználhatjuk nyári koktélokhoz is. Lásd gyümölcsös italok>>
Friss gyümölcs a legtöbb diétás fagylalt kiváló alapja lehet, mint pl:
Gyümölcsökből általában édességeket, süteményeket, befőtteket és lekvárokat készítünk. Ezekben a válogatásokban sok finom recept található:
Mivel a gyümölcsök többsége alapvetően édes, így egészséges sütemények, édességek (kelyhek, habok) ideális alapanyaga lehet.
Gyümölcsös főételek
Gyümölcsök nem csupán édességek készítéséhez alkalmasak. A magyar konyhában népszerű a gyümölcsleves, még a citrusfélék a legtöbb gasztronómia egyik legfontosabb alapanyaga – különösen a citrom és zöldcitrom (lime), amiket számtalan módon alkalmaznak világszerte egytéltelekhez, levesekhez, salátákhoz, curry-hez . De a legtöbb hétköznapi vagy egzotikus gyümölcs is passzol sültek, sajtok, felvágottak mellé. Többet erről a gyümölcsös receptek cikkben lehet hamarosan olvasni.