Ez a gluténmentes kókuszos püspökkenyér tejmentes, mivel kókusztejjel készítettem – de ha nem gond a tejtermék, használjunk inkább kókuszos joghurtot! Nagyon egyszerű elkészíteni, és kókuszt kedvelők imádni fogják ezt a receptet. Tökéletes teasütemény délutáni teázáshoz vagy a reggeli kávé mellé.
Hozzávalók
- 1 bögre gluténmentes liszt
- ½ bögre kókuszliszt
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- ½ bögre pálma- vagy muscovado cukor
- ⅓ bögre kókuszolaj
- 1 tk vanília esszencia
- 3 dl kókuszjoghurt vagy kókusztej (friss, nem konzerv)
- Kókuszreszelék vagy friss kókusz darabok
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. Egy közepes kenyérformát kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral/papírkosárral.
- Egy tálban összekeverjük a liszteket, sütőport és a sót.
- Egy másik tálban habosra keverjük a cukrot a tojásokkal, majd hozzáadjuk a kókuszolajat. Fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztes keveréket, majd a joghurtot vagy tejet, és sima tésztává keverjük.
- A tésztát a formába töltjük, egyenletesen elsimítjuk. A tetejére szórjuk a kókuszreszeléket, majd betesszük a formát a sütőbe, lehetőleg a sütő közepébe.
- Kb 45-60 percig sütjük, addig, amíg a közepébe szúrt hústű tisztán jön ki. Lehet, hogy 20-30 perc múlva le kell fedni a formát alufóliával, ha már barnának tűnik a sütemény teteje.
- A formában hagyjuk 5 percig hűlni, majd áttesszük egy rácsra.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd felszeleteljük.
- Érdemes mielőbb elfogyasztani, mert könnyen kiszárad.
Kapcsolatos receptek
- Püspökkenyerek
- Gyümölcsös sütemények
- Gluténmentes sütemények
Zest.hu