Érdemes kipróbálni ezt a klasszikus diós banánkenyér receptjét. Ideális a reggeli kávé vagy délutáni tea mellé. Tejérzékenyek használjanak növényi alapú tejet (például zab-, mandula-, kókusz- vagy szójatej a legjobb). Én egyszer véletlenül kifelejtettem a tojást, és a sütemény mégis finom és puha volt – és vegán lett! Továbbá ez a verzió alacsony cukor- és olajtartalmú is, így tökéletes azok számára, akik vigyáznak az alakjukra vagy egészségükre!
Hozzávalók
- 1 nagy marék dióbél
- 3 db banán
- 2 evőkanál repceolaj
- 2 evőkanál tej (lehet növényi alapú)
- 2 tojás
- 2 evőkanál barna cukor (muscovado)
- 3 evőkanál méz vagy agave szirup
- 1 tk fahéjpor
- 1 tk vanília kivonat
- 2 csésze liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- Csipetnyi só
- ½ csésze mazsola (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 ° C -ra, majd kivajazzunk, és kibélelünk egy kenyérformát sütőpapírral.
- A diót 5 percig megpirítjuk a sütőben, majd hűlni hagyjuk.
- Egy nagy tálban villával összetörjük a banánt, hozzáadjuk az olajat, tejet, tojást, cukrot, mézet, fahéjat és a vaníliát. Alaposan összekeverjük.
- Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, sütőport és a sót, majd banános keverékbe szitáljuk.
- A diót felaprítjuk, és a mazsolával (opcionális) együtt beleforgatjuk a tésztába.
- A tésztát a kenyérformába töltjük, és a sütő közepén kb 55-60 percig, vagy amíg a közepébe szúrt tű tisztán jön ki. Érdemes 30 perc sütés után fóliával lefedni a formát, így nem lesz túl barna a teteje.
- Néhány percig a formában hagyjuk kihűlni, majd kifordítjuk egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
Kapcsolatos receptek
- Angol teasütemények
- Banán receptek
- Diós receptek
- Egészséges sütemények
- Gyümölcsös sütemények
- Egyszerű sütemény
Zest.hu