A mandulatej már évszázadok óta fontos alapétel a mediterrán és arab konyhákban. Az elmúlt években nyugaton is egyre népszerűbb lett, elsősorban tejmentes diétákban vagy különleges édességek készítéshez hasznosítják. A mandulatej házilag is elkészíthető, amely adalék és cukormentes, így egészségesebb, mint a konyhakészen vásárolt termék..
Hozzávalók
- 20/25 dkg héjas mandula
- víz
Elkészítés
- Egy fedeles üvegbe vagy tálba töltjük a mandulát és leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Egy éjszakán át áztatjuk (nyáron a hűtőszekrényben).
- Másnap leszűrjük az áztató vizet, majd felöntjük kb 1 liter hideg vízzel, és alaposan összeturmixoljuk. A massza legyen sűrű, és szinte sima.
- Egy szűrőt kibélelünk muszlinnal, ezen keresztül átpasszírozzuk a tejet, majd (tiszta kézzel!) alaposan átnyomkodjuk a visszamaradt pépet a muszlinon keresztül.
Tippek
- A tejet tároljuk egy zárható üvegben vagy flakonban a hűtőszekrényben. Így kb 3 napig felhasználható.
- Minél tovább áztatjuk a mandulát, annál krémesebb lesz a tej állaga. Akár 2 napon keresztül is áztatható – de ebben az esetben érdemes jeget adni kb 3 centi áztatóvízhez, így a szemek jobban felduzzadnak.
- A visszamaradt mandulamasszát ne dobjuk el – felhasználhatjuk müzliszeletek, muffinok, amerikai palacsinta vagy morzsás süti készítéséhez – vagy kiszáríthatjuk, illetve megpörkölhetjük a sütőben! Egyszerű sütik>>
- Egy másik, amerikai alaprecept alapján 1 bögre mandulához 2 bögre vizet számolunk – 3 bögrét, ha hígabb tejet szeretnénk. Ezt a formulát nagyon könnyű megjegyezni, és méricskélni sem kell!
- Sok recept blansírozott, azaz héjazott mandulát ír elő – azonban a mandula barna héjában sok tápérték rejlik, ezt ne távolítsuk el! Ha pedig megpirítjuk, a tejnek is pörkölt mandula íze lesz.
- Sok receptben cukrot is adnak a tejhez – erre abszolút nincs szükség. Ha desszertek, sütemények készítéséhez alkalmazzuk, azokban úgyis lesz cukor! Italokat pedig utólag is édesíthetünk.
- Léteznek főzött verziók is – bár ezek a tejek tovább tárolhatók, kevésbé egészségesek.
- A mandulatej szinte minden receptben felhasználható tehéntej helyett – különösen alklamas süteményekhez. Kávéba, angol teába is tökéletes, könnyen lehet tejhabbá is gőzölni.
- A mandulatej egy nagyon egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növényi tej. Önmagában is kellemes ízű, frissítő hatású ital lehet – különösen ha kiegészítjük vaníliával, mézzel, juhar sziruppal, kakaóporral, vagy keleti fűszerkeverékekkel (pl fahéj, szerecsendió, szegfűszeg stb). Ideális alapétel tejérzékeny, diétás, vegán, méregtelenítő és egészségtudatos étrendekben.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu