Ez a zöldcitromos-joghurtos kuglóf puha, tavaszias és nagyon könnyen összedobható – ideális anyák napjára, húsvétra, évfordulókra, ajándékba vagy kerti partikra, piknikekre, délutáni teázásra. Tejmentes verzióhoz alkalmazzunk növényi alapú joghurtot és margarint.
Hozzávalók
- 22.5 dkg puha vaj vagy margarin
- 1 csésze cukor
- 4 tojás
- 2 1⁄2 csésze liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 4 zöldcitrom leve és reszelt héja
- 1 csésze citromos/zöldcitromos joghurt
A cukormázhoz:
- 1 ½ csésze porcukor
- 2 evőkanál friss zöldcitrom lé
- ½ tk zöldcitrom reszelt héja
- 2 evőkanál citromos/zöldcitromos joghurt
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- Egy serpenyőt kivajazunk és megszórjuk liszttel (nem szükséges, ha szilikonformát alkalmazunk).
- Egy tálban krémesre keverjük a vajat és a cukrot, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Hozzáadjuk a zöldcitrom levét és héját, majd összekeverjük.
- Egy másik tálban összeszitáljuk a lisztet, szódabikarbónát és a sütőport, majd ezt a keveréket a vajas masszába forgatjuk.
- Hozzáadjuk a joghurtot, és sima tésztává keverjük – (kicsit lazább és folyékonyabb lesz, mint a normál torta tésztája).
- A tésztát a kuglóf-formába töltjük, hagyjuk egyenletesen elterülni.
- A sütő közepén kb 45 percig sütjük. Tűpróbát tartunk – amikor a közepébe szúrt tű vagy nyárs tisztán jön ki, akkor a kuglóf átsült és kivehetjük a sütőből.
- 5-10 percig hűlni hagyjuk a formában, majd óvatosan egy rácsra kiborítjuk.
- A cukormázat összekeverjük, és hagyjuk kicsit besűrűsödni.
- A cukormázzal lelocsoljuk a kuglófot úgy, hogy az oldalán lefolyhasson a máz. Megszórjuk a reszelt zöldcitromhéjjal, és hagyjuk megdermedni a mázat, mielőtt felszeletelnénk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu