Ez a sárgabarackos-pisztáciás torta egy közel-keleti piskóta alapú sütemény. Ideális tavaszi, nyári kerti partikra, délutáni teára, vagy ünnepekre – pl húsvét, anyák napja, évfordulók.
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 narancs reszelt héja
- 20 dkg puha vaj vagy tejmentes margarin
- 10 dkg kristálycukor
- 3 db tojás, enyhén felverve
- 50 dkg pisztáciabél, apróra vágva
- 1 konzerv magozott sárgabarack (kb. 40 dkg)
- 1 evőkanál puha barnacukor
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Egy kerek tortaforma alját kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk.
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport és a narancshéjat.
- Egy másik, nagyobb tálban elektromos habverővel krémesre keverjük a vajat és a cukrot. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, miközben keverjük.
- Hozzáadjuk a pisztácia felét, majd a lisztes keveréket, majd a tejet, miközben a masszát egy spatulával vagy lapos fakanállal folyamatosan keverjük.
- A tésztát beleöntjük a tortaformába, és a tetejét elsimítjuk.
- A sárgabarackokat lecsepegtetjük, majd elrendezzük a torta tetején. A szirupos levet megtartjuk.
- Kb. 35 percig világosbarnára sütjük, majd tűpróbát tartunk. Azaz, amikor a közepébe szúrt nyárs vagy hústű tisztán jön ki, a torta átsült.
- Közben a barack szirupos levét egy lábasban a barnacukorral felforraljuk, és addig főzzük, amíg egy sűrű szirupot kapunk.
- Amikor a torta kész van, kivesszük a sütőből, és a hústűvel össze-szurkáljuk a tetejét.
- A szirupot rákanalazzuk, majd megszórjuk a maradék pisztáciával, és hagyjuk kihűlni a formában.
- Óvatosan kivesszük a tortát a formából és tálaljuk. Hagyományos módon, mézzel elkevert görög joghurttal tálalják.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu