Az angol piskóta egy tuti alaprecept, ugyanis nagyon változatosan fel lehet használni vagy ki lehet egészíteni extra elemekkel. Példa erre a mandulás lepény fekete áfonyával, amely nagyon egyszerűen elkészíthető..
Hozzávalók
- 4 tojás
- 20 dkg kristály vagy puha cukor
- 1 tk vanília eszencia
- 15 dkg sütőporos liszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg őrölt mandula
- 25 dkg fekete áfonya
- porcukor
Elkészítés
- A vajat alacsony hőfokon megolvasztjuk.
- A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
- A tojást és cukrot egy mixerrel világos, sűrű krémmé habarjuk, majd belekeverjük a vanília esszenciát.
- A lisztet a cukros tojáshoz szitáljuk, lapáttal óvatosan a tojásba forgatjuk.
- A tésztába forgatjuk a vajat és a mandulát.
- Egy lapos tepsit vagy sütőformát sütőpapírral kibélelünk, a tésztát beletöltjük, eligazgatjuk.
- Az áfonyákat a tésztára szórjuk, ezek kissé besüppednek majd a tésztába.
- Kb fél órán keresztül világosbarnára sütjük – szúrjunk bele egy páctűt, ha tisztán jön ki, akkor a tészta átsült.
- Öt percig pihentetjük (akár a sütőben is lehet), majd rácsra kiborítjuk.
- Amikor kihűlt, felszeleteljük, esetleg porcukorral megszórjuk.
Tippek
- A fenti alaprecept elkészíthető egyéb gyümölcsökkel is – kiváló a málna, szeder, eper, cseresznye, meggy, ribizli.
- A cukros tojás legyen sűrű, és kb háromszorosára emelkedjen a keverőtálban ( ezáltal kapunk szuper laza, piskótaszerű állagot).
- A mandulás lepény áfonyával ideális nyári süti partikra, zsúrokra, piknikre, kirándulásra – de jól zár egy vasárnapi ebédet is. Különösen szuper uzsonnaként, angol tea mellé.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu