Fiatalokon kívül, ki ne emlékezne azokra a (nem túl régi!) időkre, amikor a banánt többnyire pult alól vettük, és még így is csak télen, karácsony tájékán volt kapható! Manapság a banán elveszítette mind a szezonális, karácsonyi, luxus és egzotikus asszociációit – télen, nyáron kapható, valójában hétköznapi gyümölcsünkké vált. Azonban a banánt új hiedelmekkel társítottuk, pl. hogy„hízlal”, nincs semmi tápértéke vagy csak a húsa fogyasztható. Íme néhány információ és tény, amit sok finom banán recept követ.
Növény
A banánfa valójában nem fa, hanem egy lágyszárú trópusi növény (Musa), amelynek bogyótermése a banán. Akár száz éven keresztül is képes gyümölcsöt hozni, amely voltaképp egy áltermés. Délkelet-Ázsiából származik, állítólag a görögök hadjárataik során már megismerték, de Amerikában a 16. században, Európában a 19. században vált közismertté. Manapság több mint 100 ország termeszti, ami nem csoda, hiszen a világ legnépszerűbb gyümölcse lett, túltesz az alma és a narancs népszerűségén is. Világszerte több mint 400 millió ember alapvető élelmiszere. A banán neve az arab banan szóból ered, ami ujjat jelent. A banán botanikailag nem csupán a bogyós gyümölcsök közé tartozik, de a gyömbér és a kurkuma távoli rokona is!
Fajták
A Musacea családban több száz fajta banán létezik. Két alaptípus van – zöldségbanán (vagy főzőbanán) és desszertbanán. A zöldségbanánt is lehet nyersen (de éretten) fogyasztani, bár ezt általában főzéshez, sütéshez használják az ázsiai és afrikai országokban. A legnépszerűbb banán fajta a sárgahéjú Cavendish desszert banán, amely kb 15-25 cm hosszú, kissé hajlott. Egyre közkedveltebb a törpebanán, amely édesebb, kissé mogyorós ízű. Létezik még piros, lila, alma banán is – ezeket egzotikus boltokban, piacokon lehet vásárolni. A banán egy utóérő gyümölcs, így az éretlen, zölden leszedett gyümölcs ideális szállításra – bár sokan vélik azt, hogy az utánérett banán közel sem olyan ízű, mint a fán érett.
Tápértékek, élettani és gyógyhatások
Mivel a banán édes, így bűnös ínyencségként könyveljük el, sokan hizlalónak tartják. Pedig az egyik legegészségesebb gyümölcs, valóságos tápanyagbomba, amely nagyon sok betegségre (és ezek megelőzésére) is gyógyír. Egy közepes banán jelentős kálium- (kb 500 mg), magnézium- (80 mg) és kalciumforrás (140 mg). A gyümölcsök közül legmagasabb a B6 vitamin tartalma. A-, C-, U- és E vitaminok, vas, mangán, foszfort, réz, jód és egyéb nyomelemek is találhatók benne. Nem csupán fallikus szimbólum, de serkenti a férfi nemi szerveket, ezért a vágykeltő ételek egyike.
Élettani hatásai: többek között kiváló energiaforrás, segít a koncentrálásban, depresszióellenes, nyugtató, optimizálja a gyomor és bélrendszer működését, rákellenes, javítja a látást – és a közhittel ellentétben nem hizlal (egy átlagos banán csupán 120 kalória – és magas keményítőtartalma segít a fogyásban!). Többet erről és a banán élettani hátásásiról az egészséges banán cikkünkben lehet olvasni. Mindenesetre ajánlatos naponta 1-2 banánt fogyasztani!
Vásárlás
A boltokban kaphatunk zöld (éretlen), sárga, vagy foltos banánt. A „szeplős” banán cukorösszetétele a legoptimálisabb, ilyen állapotban a legfinomabb is. Vásárlásnál vegyük ezt figyelembe – a nagy szürke foltok viszont túlérettségre utalnak. Csakis olyan banánt vásároljunk, ami nem sérült, nincsen a héján repedés vagy hosszú, szürke csíkok – ha megnyomjuk, a gyümölcs nem puha. Az érett banán általában olcsóbb, mint a zöld vagy sárga – de ezt egy-két napon belül fel kell használni.
Tárolás
A banán tárolásához az ideális hőmérséklet 13.5-15 fok. Mivel utóérő, az éretlen banán akár két hétig is eltart, az éretten vásárolt banánt azonban néhány napon belül fogyasszuk el! Közhittel ellentétben a banánt lehet hűtőszekrényben is tárolni – a héja hamar bebarnul, de a húsa nem érik tovább, így ez a módszer érett banán tárolására ideális. Az utánérést fel lehet gyorsítani, ha egy almával újságpapírba csomagoljuk a banánt. A banán le is fagyasztható (héj nélkül vagy pürézve).
Felhasználás
- A gyümölcsöt héjától megpucolva fogyasztjuk – bár a héj is ehető, de nem ajánlatos, mert a szállítás során vegyszerekkel kezelik. De érdemes tudni, hogy a trópusokon a sárga banán héját is megeszik, és ha egyszer arrafele járunk, érdemes kipróbálni! A zöldségbanánt szinte mindig héjjal együtt főzik az ételekbe.
- Az aszalt banán ideális snackként, főleg gyerekek számára.
- Banánból készítenek szárított pelyhet és lisztet is, ezek ideális gyomorbetegségben szenvedők és lisztérzékenyek számára. A banán liszt dúsításra, édesítésre használható.
- Mivel a banán könnyen emészthető, kisbabák is fogyaszthatják, már a hozzátáplálás során.
- A banánfa levele ideális grillezésre, párolásra (fólia helyett).
- A banán önmagában gyors energiaforrás és éhségcsillapító lehet – így vigyünk magunkkal mindig egyet munkába, iskolába, kirándulásra.
- Nyersen felhasználhatjuk gyümölcssalátához, palacsintába, piskótába töltelékként, smoothie vagy milkshake készítéséhez, csokifondü mellé tunkolóként.
- Ideális gyors desszertek készítéséhez is: pl fagylalt kehely, trifle, gyümölcshab.
- Tuti gyors desszert: szeleteljünk fel egy szeplős héjú banánt (héj nélkül), szórjuk meg mogyoró, dió darabokkal (vagy forgassuk meg kókuszreszelékben), majd locsoljuk le csokis öntettel, mézzel, tejszínhabbal, juharsziruppal vagy vaníliamártással. Tuti egyszerű – tuti finom!
- Sült banán – a keleti konyhák egyik ínyencsége a sült vagy bundás banán, míg az európai konyhák specialitása a flambírozott banán.
- Az érett (de nem a szürke, puha húsú) banán ideális cukor-helyettesítő süteményekben, kekszekben. Lásd egészséges sütemények>>
Az alábbi banán recept listát folyamatosan bővítjük:
Banán receptek
Cukormentes receptek:
- Banános muffin
- Egészséges muffinok
- Banános morzsatorta
- Gyümölcssaláta
- Zabkása
- Zabpehely szelet
- Banános tallér
- Banános túrótorta
- Banán fagyi
- Fagyasztott banán nyalóka
- Ananászos müzliszelet
- Banános zabkeksz
- Gluténmentes kakaós-banános muffin
- Vegán almás-gyömbéres zapehely tallér
- Vegán almás-diós zabpelyhes keksz
- Vegán kókuszos zabpehely keksz
- Almás-áfonyás zabhely keksz
- Karamellizált banános zabkása
- Banános zabpehely kocka
- Banános-mandulás gofri
- Szederlekváros zabpehely szelet
- Banános zabpehely puffancs
- Almás-szedres zabpehely szelet
Banános édességek:
- Csokis, banános palacsintatorta
- Kínai sült banán
- Kakaós banánmorzsa
- Banán és zabpehely muffin
- Banános-áfonyás torta
- Kókuszos-csokis banán muffin
- Gesztenyés zabpehely keksz
- Banános gofri eperkompóttal
- Banános, csokis, gyömbéres muffin
Banánkenyerek
- Gluténmentes vegán banánkenyér dióval
- Egészséges vegán banánkenyér
- Vegán kókuszos banánkenyér
- Mandulás vegán és gluténmentes banánkenyér
- Mandulás banánkenyér quinoával
- Diós banánkenyér
- Vegán karácsonyi banánkenyér
- Vegán csokis-mandulás banánkenyér
- Gluténmentes banánkenyér
- Kávés-diós banánkenyér
- Vegán banánkenyér gesztenyével
- Banánkenyér datolyával
- Vegán banánkenyér almával és dióval
- Áfonyás banánkenyér
- Banánkenyér datolyával és mogyoróval