A trópusi éghajlat alapgyümölcse az ananász, amely Európában is közkedvelt. Nem csupán édességekhez, koktélokhoz vagy gyümölcslevekhez alkalmazhatjuk, hanem passzol húsok, halak mellé is egytálételekben, curryben, salátákban és wokban készült strir-fry ételekben. A következő ananász receptek között sok finom egyszerű, egészséges és különleges recept található.
Eredete
Az ananász őshazája Dél-Amerika (pontosabban Dél-Brazília és Paraguay) ahol már a 16. évszázad óta termesztik. Európában a spanyol felfedezők által lett ismert. Eredeti neve, Tupi nyelven, nanas, amely kiváló gyümölcsöt jelent. Botanikai neve Ananas comosus lett, a „comosus” szó (csomózott) a növény levélzetére utal. A portugálok az 1550-as években elvitték a gyümölcsöt Indiába, ahol azóta termesztik. Manapság közel 100 féle fajtáját Dél-Kelet-Ázsiában és Afrikában, sőt Európai üvegházakban is termelik, de továbbra is Brazília a legnagyobb termelő és exportőr. Dísznövényként is lehet alkalmazni.
Növény
Az ananász az egyszikűek (Liliopsida) osztályába, a perjevirágúak (Poales) rendjébe, a broméliák családjába tartozó nemzetség. Trópusi éghajlaton terem, s bár fagyérzékeny, nem kedveli se a direkt napfényt, se a túlöntözést. A cilinder alakú gyümölcs tetején zöld, szúrós levelekből álló korona található. A gyümölcs héja pikkelyes (zöldes sárga), húsa fehéres-sárgától élénk sárgáig terjedhet. Az érett gyümölcs lédús, íze kellemesen édes.
Élettani hatások
Az ananász híres az egészégünkre való kedvező hatásairól, a népgyógyásztaban régóta alkalmazzák Dél-Amerikában. A friss gyümölcs nem csupán kiváló A-, B-, E-, C vitamin, kálium, kálcium, mangán, vas, magnézium és folsav forrás, de a benne lévő fehérjebontó enzim (bromemil) segít a hatásos fogyókúrában, továbbá gyulladáscsökkentő, emésztést serkentő hatású és segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ideális méregtelenítésre , továbbá passzol diétás étrendekbe is, ugyanis kevés kalóriát tartalmaz (50Kcal/100g). Magas a rosttartlama is, ami elősegíti a bélrendszer optimális működéséét. Népi hagyomány a szülés elindításában való használata.
Vásárlás, tárolás
- Feltétlenül ügyeljünk arra, hogy érett termést vásároljunk, ugyanis az ananász nem utóérő. Bár a konyhapulton hagyott gyümölcs néhány napon belül lágyabb és lédúsabb lesz, az íze nem lesz édesebb, mert a cukor a növény szárából származik.
- Ránézésre a gyümölcs frissességre utalnak a zöld, ép, kemény levelek, amelyeket érett gyümölcs esetében könnyen ki lehet húzni.
- Ha kiválasztottunk néhány szép termést, vizsgáljuk meg a súlyukat. Az, amelyik méretéhez képest nehéz, általában érettebb, mert szaftosabb.
- Utána vizsgáljuk meg a héját. Színe zöldes-sárga legyen, ne zöld, mert az éretlen. Az érett ananász héja szilárd, de nyomásra kissé puha, azaz a héj visszaugrik.
- Végül szagoljuk meg alul, ha édes az illata, akkor érett a gyümölcs – ha nincs semmi illata, az éretlen, ha keserű vagy éles szaga van, az túlérett vagy régi termés.
- Az ananászt tároljuk szobahőmérsékleten vagy kamrában, kb 3 napig, ne a hűtőszekrényben.
- Megpucolva a saját levében ajánlatos tárolni, pl egy légmentes befőttes üvegben, a hűtőszekrényben,
- Ananász konzervben is vásárolható, szeletelt vagy gerezdekre vágott formákban. Lehet kapni aszalt ananászt is, amely ideális müzlibe, sütikbe stb.
Ananász hámozása
Legegyszerűbb verzió az ananász hámozó használata. Ha nincs ilyen eszközünk, akkor vágjuk le a két végét, majd éles késsel hosszában vágjuk le a héját. A húst hosszában vágjuk fel, a középen található fás részt eltávolítva. A közismert karikák készítéshez szükséges a speciális ananász hámozó eszköz.
Felhasználása
- Az ananász a mexikói, brazil, kínai, dél-kelet ázsiai és indiai konyhák egyik alapétele. Nem csupán nyersen fogyasztják (italokban, salátákban), de főzéshez,és pácoláshoz is alkalmazzák a gyümölcsöt.
- A friss ananász kiváló gyümölcssalátákba, vagy tálalható zabkásán, palacsintán, gófrin, fagylalton is.
- A friss ananász kiváló gyümölcslevek, smoothie, koktélok készítéshez is. Különösen értékes méregtelenítő ital léböjt alatt. Méregtelenítő italok>>
- A pürézett ananász kiváló süteményekbe, krémekbe, gyümölcshabokba, desszertekbe vagy készíthetünk belőle sorbet-t is.
- Az ananász leve nagyon jó páclé lehet, különösen ázsiai, mexikói és egyéb dél-amerikai jellegű ételkehez.
- Az ananász-sertés és ananász-csirke népszerű kombinációk a nemzetközi gasztronómiákban. Világhírű étel a kínai édes-savanyú sertés/csirke, az angol sült sonka ananásszal, a hawaii pizza, az ananász salsa. Többféle curryben és chutney-ban is alklamazható.
- Fűszerek közül a chili (különösen a cayenne), koriander, menta a kedvenc társai. Gyümölcsök közül a mangó, gránátalma, kókusz, zöldcitrom és agavé szirup passzol mellé leginkább.
- Az ananász díszítésként is felhasználható. A levágott leveles teteje szépen mutat egy büfé asztalon pl. egy saláta közepébe illesztve. Míg a kivájt gyümölcs héj felhasználható kehelyként bólé, szörpök, saláták találásához – a kisebbek koktél „poharak” is lehetnek. Az ananászból nagyon könnyen készíthetünk halloween lámpást is. Ananász töklámpás>>
Ananász receptek
Az alábbi ananász recept listát folyamatosan bővítjük:
Előételek, saláták
Főételek
- Ananászos sertéscsíkok
- Édes-savanyú sertés
- Grillezett sonka és ananász
- Édes-savanyú tofu
- Ananászos sonka
- Egyszerű mázas sonka
- Kínai szűzpecsenye wok ananásszal
Édességek
- Ananászos, répás muffin
- Chilis grillezett ananász
- Ananászos müzliszelet
- Kókuszos-ananászos muffin
- Ananász és mangó saláta
- Egyszerű gyümölcstorta
- Tönköly torta
- Juharszirupos grillezett ananász
- Mézes-zöldcitromos grillezett ananász
- Kókuszos zabkása karamellizált ananásszal
- Kókuszos gofri karamellizált ananásszal
- Gluténmentes sárgarépa és ananász torta
- Ananászos-mandulás gofri