A mangó India és Pakisztán nemzeti gyümölcse, gasztronómiájuk egyik alapétele. Európában is népszerű, különösen gyümölcsös édességek készítéshez. Mangó recepteket általában könnyen és gyorsan meg lehet valósítani.
Eredete
A mangó Dél- Ázsiából származik, ahol már több mint 4000 évvel ezelőtt is ismerték. A X. században Észak- Afrikában is termesztették, majd a Portugáloknak köszönhetően elterjedt Dél-Amerikában. Európába az angol utazók hozták be Indiából. Bár továbbra is India a világ legnagyobb mangó termesztője, az Indiából származó mangó a nemzetközi mangókereskedelem kevesebb mint 1% -át teszi ki, ugyanis India saját termelésének nagy részét elfogyasztja. Manapság termesztik a mangót Afrikában, Dél-Amerikában, Spanyolországban, Dél-kelet Ázsiában, Ausztráliában és a Karib szigeteken is – Mexikó, Kína és Indonézia a legnagyobb termelők (India után). Ezekből az országokból érkezik a legtöbb gyümölcs Európába. (Valójában igazi Indiai mangó csak speciális boltokban, piacokon kapható).
Növény
A mangó egy 30-40 méter magas, örökzöld levelű fán terem, amely akár 300 éven keresztül is gyümölcsözhet. A legtöbb indiai kertes ház kertjében található mangófa. Csonthéjas gyümölcse ovális alakú, fajtától függően 5-25 cm nagyságú, súlya 140g-2 kg között van. A gyümölcs héja bőrszerű, sima, viaszosan fényes, amelynek színe lehet zöld, sárga, narancssárga, vörös vagy ezen színek tarkás árnyalati. Húsa világos sárga, narancssárga vagy aranysárga – íze barackra hasonlóan édes. Létezik fehér és zöld húsú mangó is, ezek íze savanykás, amelyek nagyon népszerűek Indiában savanyúságok és egytálételek készítéshez. Mivel a mangót világszerte termesztik, így több száz fajtája létezik. A gyümölcs lehet pépes, lédús és puha (pl Alphonso), de vannak keményebb és a rostos textúrájú fajták is.
Mangó tápértékei
A mangó egy nagyon egészséges gyümölcs, gazdag élelmi rostokban, vitaminokban (A, B1, B2, C, E), és ásványi anyagokban (kálium, magnézium, nátrium, vas, foszfor). Erősíti az immunrendszert, gazdag antioxidánsokban (ezért megelőzheti a rákos betegségeket), továbbá gyulladásgátló hatásokkal is rendelkezik. Többet a mangó élettani hatásairól>>
Mangó vásárlása
Sajnos a mangó vásárlása Európában nem egyszerű. Az érett mangó általában narancssárga vagy vöröses héjú, nyomásra kissé benyomódik, ami azt jelenti, hogy húsa már érett és lédús. Azonban az exportált gyümölcsöket gyakran éretlenül szedik, így ezeknek zöld a héja. Bár a mangót lehet szobahőmérsékleten érlelni, az éretlenül exportált mangó nem lesz olyan lédús vagy ízű, mint az éretten szedett gyümölcs. Éppen ezért Magyarországon érdemesebb fagyasztott mangót vásárolni, mert az általában éretten szedett gyümölcs (amit fel is aprítanak, így konyhakész).
Mangó tárolása
A mangót nem szabad hűtőszekrényben tárolni, mert a húsa vizes lesz. Érett gyümölcsöt tároljunk hűvös, sötét helyen, és minél előbb fogyasszuk el! Vagy pucoljuk meg, és a húsát felszeletve, kockázva fagyasszuk le. Éretlen mangót tároljunk szobahőmérsékleten – kb 5-7 nap mire, beérik. Az érlelése felgyorsítható, ha egy papírzacskóban tároljuk.
Fogyasztás előtt hagyományosan az indiaiak vízben beáztatják a mangót , így a felesleges fitinsav kimosódik, amelynek nagy mennyiségű fogyasztása hőt termel a testben és az ájurvédikus gyógyászat szerint ez befolyásolja a három dóza (Vata, Pitta és Kapha) egyensúlyát.
Mangó felhasználása
- Zöld vagy éretlen mangót az Indiai konyhában valójában zöldségként alkalmazzák curry, egytálételek, savanyúságok, pikáns saláták és chutney készítéséhez. A zöld, éretlen mangó héja ehető (pácolva vagy főzve), ezért ezeket Indiában nem szokás megpucolni. Indiai receptek>>
- Érett mangóval nem szokás főzni, maximum egy gyors kompótot vagy mártást, ami ideális palacsinta töltelék vagy gófri, zabkása, müzli feltét lehet.
- A mangó nyersen ideális gyümölcssalátába, vagy fel lehet dobni zöldséges, húsos salátákat is vele. Különösen passzol fűszeres, pikáns salátákba. Pürézett mangó remek süteményekbe, krémekbe, desszertekbe – fantasztikus fagylalt, jégkrém és sorbet készítéshez is.
- Italok – az érett mangót Euróbában leginkább gyümölcslevekbe, smoothie-be alkalmazzuk. Világhírű az indiai mangó lassi, amely egy fűszeres joghurt alapú ital. Friss mangó püré remek koktélokba is.
- Mivel nálunk nagyon nehezen lehet éretten szedett (azaz nem érlelt) mangót kapni, a szárított mangó egy remek megoldás lehet ínyencségként, vagy müzliszeletekben, kekszekben, illetve zabkása, gyümölcskehely feltétként.
- A mangó klasszikus társai: zöldcitrom, trópusi gyümölcsök (pl banán, kókusz, maracuja, papaya), menta, koriander, agavé szirup, chilli, vanília, fekete bors, joghurt, kókusztej
Mangó pucolása
- A mangót zöldséghámozóval vagy késsel megpucoljuk, majd egy késsel vékony szeleteket vágunk a lapos, kagyló alakú mag körül.
- A másik verzió az un „süni” módszer: a mangót mélyen bevágva lefejtjük a magról, majd a húst bevagdossuk négyzethálósan, és kifordítjuk a héjánál fogva.
Mangó receptek
Falatok
Chutney (fűszeres lekvár)
Saláták
Főételek
Édességek
- Mangós kókuszkrém
- Mangó, maracuja és kókusz kehely
- Mangós zöldcitromos jégkrém
- Trópusi szivárvány jégkrém
- Mangós palacsinta
- Mangós zabkása
- Egyszerű mangó torta
- Mangós muffin
- Mangós gofri