Őszi lusta hétvégékre, vagy teázás-kávézás mellé ajánljuk a következő almás szelet receptjét. Egyszerűen elkészíthető, továbbá szaftos, így napokig puha marad.
Hozzávalók
- 1 kg alma
- 1 bögre liszt
- ½ bögre nádcukor
- ½ bögre olaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- 1 tk sütőpor
- 2 tk fahéj
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, fahéjjal.
- Az almát megpucoljuk, lereszeljük egy nagylukú reszelőn.
- A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, reszelt almával és olajjal.
- A tojásfehérjét habosra felverjük, majd óvatosan a az almás masszába keverjük. A tésztát egy kiolajozott tepsibe töltjük, egy lapáttal egyenletesre elsimítjuk.
- Kb 45 percig sütjük. Akkor jó, amikor a teteje világosbarnára sült, és a széle elvált a tepsitől.
- A tepsiben hűlni hagyjuk. Tálalás előtt hasábokra vagy kockákra szeleteljük, esetleg fahéjas porcukorral megszórjuk.
Tippek
- A fahéj helyettesíthető mézeskalács fűszerkeverékkel. Cukor helyett mézet is alkalmazhatunk.
- A receptet kiegészíthetjük fél bögre aprított vagy darált dióval is.
- A sütőajtót ne nyitogassuk sütés közben, így nem reped meg a sütemény teteje – érdemes a kikapcsolt sütőben hűlni hagyni, félig nyitott ajtó mellett.
- Ez az almás süti meglehetősen szaftos, így ne ijedjünk meg, a tészta nem piskótaszerű.
- Allergiák – a sütemény tejmentes, gluténre érzékenyek alkalmazhatnak darált mandulát vagy barnarizs lisztet.
- Az almás szelet remek ínyenség lehet egy családi ebéd végén, vagy teadélutánon, gyerekzsúron – a maradék pedig ideális a reggeli kávé mellé stb.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu