Az angol pogácsa a világ egyik legegyszerűbb süteménye – a tészta 5 perc alatt előállítható, a sütés csupán 10 percet igényel. Az eredmény pedig fantasztikusan kielégítő, így valójában egy tuti süteményről van szó. A következő áfonyás pogácsa egy nyárias verzió..
Hozzávalók
- 35 dkg sütőporos liszt
- 1 tk sütőpor
- 8.5 dkg vaj vagy margarin
- 8 dkg aszalt feketeáfonya
- 175 ml tej
- 3 ek kristálycukor
Elkészítés
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A vajat kockázzuk, majd rászitáljuk a lisztet és sütőport. Két kézzel (vagy konyhagépben) elmorzsáljuk.
- Hozzáadjuk az áfonyát és cukrot, elkeverjük, majd folyamatosan hozzácsurgatjuk a tejet, miközben egy fém spatulával elkeverjük.
- A keletkezett tésztát egy lisztezett deszkára kiborítjuk, enyhén átgyúrjuk, majd 3 cm vastagra kinyújtjuk. Pogácsa formával vagy pohárral kinyomjuk a pogácsákat.
- A pogácsákat egy tepsiben elrendezzük, a tetejüket kevés tejjel megkenjük.
- 10-12 percig világos barnára sütjük a forró sütőben.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Fogyasszuk áfonya és vagy szeder lekvárral és angolos teával.
- Instant feketeáfonya és szeder lekvár: A két gyümölcsből 10-10 dekát kimérünk, ezeket 2 ek cukorral felfőzzük, kb 7-10 percig sűrű szirupos lekvárrá főzzük. Hűlni hagyjuk.
- Az angolok clotted cream-mel és lekvárral majszolják a pogácsákat, a clotted cream helyettesíthető Mascarpone-val.
- Allergiák: a tej lehet növényi tej (pl szója, zab, mandula), vaj helyett margarin is jó. Tojást nem tartalmaz. Glutén-mentes lisztkeverékkel is elkészíthető.
- Egészséges verzió: alkalmazzunk nem hidrogénezett margarint, teljeskiőrlésű lisztet és redukáljuk a cukrot, ami legyen nádcukor.
- Az áfonyás pogácsa szuper süti lehet partikra, uzsonnára, délutáni teázásra, de kirándulásokra, piknikre is becsomagolhatjuk. Az áfonya lecserélhető aszalt cseresznyére vagy meggyre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu