A mandula az egyik legfontosabb cukrászati alapanyag, amit mandulás sütemények készítéséhez felhasználhatunk héjjal vagy hámozva, egészben vagy darabolva, pirítva vagy nyersen. Továbbá készül belőle liszt, tej, krém, tortabevonó massza, aroma, esszencia és likőr – amely édességek rengeteg verzióját és kombinációját teszi lehetővé. Íme néhány tipp,és sok tuti mandulás süti recept.
Mandula
A mandula különleges dimenziót biztosít desszertek, sütemények és aprósütemények ízéhez és aromájához. Mind a keserű mandula és az édes mandula használható – de jó tudni, hogy bár a keserű mandulából készülnek az aromák és esszencia kivonatok, fogyasztásra alkalmatlan, sőt mérgező is lehet! Többet a mandula élettani hatásairól>>
A mandulát az alábbi formákban lehet felhasználni édességekhez:
- Héjas mandula: aprítva vagy egészben kiváló muffinokban, morzsás sütikben, trifle-ban, müzliszeletekben
- Blansírozott mandula: a mandulát leforrázzák, és a héját lehúzzák. A keletkezett csupasz mag a mandula-liszt alapja, tobvábbá blansírozott mandulából készül a mandula pehely is.
- Mandula pehely: elsősorban sütemények és desszertek díszítéshez alkalmazzuk. Könnyen megég.
- Pirított mandula: a pirított vagy pörkölt mandulában hőkezelés során felszabadulnak az illóolajak, amelyek még különlegesebbé varázsolják a mandula ízét és aromáját.
- Frangipán krém: az egyik alap cukrászkrém, amit töltelékként vagy desszertkrémként alkalmaznak francia, olasz és spanyol cukrászatban.
- Mandula liszt (őrölt vagy darált mandula): kiváló liszt-pótló, de sok receptben búzaliszttel kombinálva használjuk. Nagyon sok torta és keksz alapanyaga. Házilag is elkészíthetjük blansírozott mandula ledarálásával.
- Mandula tej: legtöbb süteményben nagyon jól helyettesíti a tejet. Megvásárolható frissen vagy tartósítva is, de házilag is nagyon könnyen elkészíthető. Mandulatej házilag>>
- Marcipán: a marcipán az egyik leghíresebb cukrász massza, amelyből készül tortabevonó, töltelék, dísz és cukorka. Több színben és formában kapható, de házilag is elkészíthető. Marcipán massza>>
- Kandírozott mandula: önmagában is remek ínyencség, de nagyon népszerű sütemények díszítéshez, különösen a mediterrán cukrászatban.
- Esszencia & Aroma: néhány csepp feldob alaptésztákat, desszerteket, kekszeket.
- Mandula likőr: leghíresebb az olasz Amaretto, amivel desszerteket, aprósüteményeket lehet különlegessé varázsolni.
Tippek
- Bár a mandula különleges ízével érdekessé varázsol sok-sok édességet, vigyázni kell az ízek megfelelő harmóniájára, különösen a keserű mandulából előállított termékek esetében.
- A mandula nem olcsó, de a süteményekhez szükséges termékeket (pl darált mandula), saját magunk is el tudjuk végezni, ezáltal sokat spórolhatunk!
- Sós mandula nem alkalmas édességek készítéshez (kivéve, ha a recept ezt előírja).
- A mandulát minden formában tároljuk hűvös, sötét helyen (pl kamrában) jól zárható dobozban.
- Mandulát nem csupán sütemények készítéshez hasznosíthatunk, hanem kiegészíthetünk vele salátákat, egytálételeket is. Mandulás receptek>>
- A mandulát a perzsák és a rómaiak afrodiziákumként fogyasztották, tejként vagy mézzel és gyümölcsökkel kombinálva.
- A mandulával jól párosul a csokoládé, kávé, vanília, fahéj, méz, narancs, cseresznye, barack. Különleges íz-kombinációt alkot cseresznyepálinkával vagy wasabival!
A fenti tippek után íme sok tuti mandulás sütemény receptje.
Mandulás sütemény receptek
Sütemények Marcipánnal
Töltelékek
Sütemények darált madulával
- Marcipános-cseresznyés tortácskák
- Szeder és mandula szelet
- Cseresznye és mandula morzsatorta
- Mandulás lepény áfonyával
- Szilvás tortácska mandulakrémmel
- Cseresznyés mandulatorta
- Krémsajtos tortácska
- Mandulás narancstorta
- Pisztáciás gyümölcskenyér
- Tönkölybúza torta
- Lisztmentes blini
- Mandulakrémes lepény cseresznyével
- Cseresznyés mandulás süti
- Citromos-mandulás gofri
- Vegán mandulás gófri
- Vegán mandulás palacsinta
- Egészséges vegán banánkenyér
- Gluténmentes fordított vérnarancs torta
- Gluténmentes sárgarépa és narancs torta
- Vegán, gluténmentes répatorta
- Gluténmentes citromtorta
- Citromos-mandulás mini kuglóf
- Gluténmentes áfonyás-mandulás muffin
- Citromos-mandulás muffin
- Mandulás vegán és gluténmentes banánkenyér
- Mandulás banánkenyér quinoával
- Vegán csokis-mandulás banánkenyér
- Mandulás-narancsos répatorta
- Citromos-mandulás túrótorta
- Mandulás-meggyes amerikai palacsinta
- Egyszerű áfonyás mandulatorta
- Gluténmentes répás-narancsos mini kuglóf
- Bodzás-mandulás gluténmentes muffin
- Bodzás-mandulás muffin
- Mandulás lepény nektarinnal
- Cseresznyés-mandulás torta
- Mandulás zabpehely szelet eperrel
- Málnás-almás morzsatorta
- Túrós mandulás amerikai palacsinta
- Meggyes-mandulás csiga
- Narancsos-mandulás amerikai palacsinta
- Citromos-mandulás amerikai palacsinta
- Mandulás zabpehely palacsinta datolyával
Sütemények mandulával
- Mandulás szeder muffin
- Fügés panforte
- Aszalt gyümölcsös pogácsa
- Karácsonyi almás rátes
- Mandula és málna torta
- Narancsos muffin
- Mandulás brownie
- Bodzás-mandulás gluténmentes muffin
- Mandulás cseresznye morzsa
- Karácsonyi meggyes rétes
- Kókuszos mandulás zabpehely palacsinta
- Málnás-mandulás zabpehely szelet
Mandulás kekszek
- Mandulás puszedli
- Mandulás kekszek
- Mogyorós tallér
- Mandulás ostya
- Mandulás tallér
- Fahéjas-mézes keksz
- Mézes zabpehely tallér
- Mandulás keksz
- Amaretti keksz
- Citromos Amaretti keksz
- Kínai újévi mandulás puszedli
- Narancsos-mandulás zabpehely tallér
Mandulás desszertek
- Fagyasztott bogyós trifle
- Mézes füge madulával
- Mandulás palacsinta eperkompóttal
- Málnás-mandulás morzsa
- Málnás-mandulás zabpalacsinta
- Mandulás tiramisu
- Gluténmentes, tejmentes mandulás gofri
- Csokis-mandulás amerikai palacsinta
- Gránátalmás pohárkehely
- Ananászos-mandulás gofri
- Mandulás cseresznyés zabkása
- Banános-mandulás gofri