A zabpehely és a méz a szuperételek közé tartoznak, kombinációjukkal nagyon sok finom süteményt és egyszerű kekszet lehet készíteni. A mézes zabpehely tallér egy aránylag egészséges aprósütemény is, hiszen nincsen benne se finomított liszt, se cukor, bár elég sok vajat igényel. Elkészítése azonban roppant egyszerű, mindössze 5-10 perc, amit csupán 10 perc sütés követ..
Hozzávalók
- 15 dkg zabpehely
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk sütőpor
- 12.5 dkg hideg vaj
- 12.5 dkg méz
- fél citrom reszelt héja
- 5 dkg darált mandula (vagy dió)
- 5 dkg szezámmag
Elkészítés
-
Keverjük el a lisztet, zabpelyhet és sütőport.
-
Reszeljük a vajat a lisztbe, majd adjuk hozzá a citromhéjat, mézet, mandulát és szezámmagot. Gyúrjuk össze alaposan, és amikor egy sima tésztát kapunk, formáljunk ebből egy kb 4cm-es átmérőjű hengert.
-
Hagyjuk hideg helyen pihenni, amíg a sütő felmelegszik 170 fokra, majd vágjuk fel a hengert ½cm-es tallérokra.
-
Helyezzük őket egy vajazott sütőrácsra vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsibe, és 10 percre tegyük be a forró sütőbe.
-
Hagyjuk kihűlni a kekszeket egy fémrácson!
-
Tároljuk hűvös, száraz helyen – ha egyáltalán marad tárolnivaló!!!
Tippek
-
Próbáljuk ki tönkölybúza liszttel – az még egészségesebb!
-
Redukálhatjuk a vajat és mézet az előírt mennyiség ⅔-ára, de akár a felére is, ha fogyókúrázunk.
-
A mézet is lehet redukálni és helyettesíthetjük juhar vagy agávé sziruppal (aminek a legalacsonyabb a glikémiás indexe).
-
Remek alapkeksz lehet – a tésztát ki is lehet nyújtani, és ünnepi kekszeket lehet szaggatni alkalomnak megfelelő formákkal.
A mézes zabpehely keksz nem csupán egy robbant egyszerű keksz, de egy egészséges sütemény is, amely kimondottan finom is! Ajánljuk délutáni teázás vagy kávázás mellé – különösen illik az angol teához. Zabpehely receptek >>