Az egyik kedvenc nyári alapanyagom a bodzaszirup, amit sütemények és desszertek készítéshez használok. Ez a bodzás-mandulás gluténmentes muffin is ezzel készült, nagy sikert aratva. A muffin állaga piskótaszerű, íze friss és nem túl édes – észrevehetetlen, hogy gluténmentes! Tökéletes nyári kerti partikra, piknikre vagy a reggeli kávénk mellé.
Hozzávalók
- 1 ½ csésze gluténmentes sütőporos liszt
- ½ csésze mandula liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 evőkanál (természetes) Stevia
- 2 nagy vagy 3 kicsi tojás
- 1 teáskanál vanília paszta
- 3 evőkanál bodzavirág-szirup
- ½ csésze olvasztott tejmentes margarin
- ½ csésze mandulatej
- 1 citrom reszelt héja és leve
- Mandulapehely, díszítéshez
- Bodzavirág-szirup, tálaláshoz
Elkészítés
- A sütőt 170 ° C-ra előmelegítjük. Egy muffinsütőformát papírkosárkákkal kibélelünk.
- A lisztet, sütőport, Stevia-t és mandulalisztet egy nagy tálban elkeverjük.
- Egy másik tálban enyhén felverjük a tojást, majd hozzáadjuk a vanília pasztát és a megolvasztott, lehűlt margarint. A két keveréket összekeverjük, majd mandulatejet adagolunk hozzá, annyit, hogy egy könnyű tésztát kapjunk.
- Végül a citromhéjat és levet a tésztába forgatjuk, majd egy kanállal a muffinforma mélyedéseibe adagoljuk.
- Minden muffin tetejére néhány mandulapelyhet szórunk, majd kb. 20 percig aranybarnára sütjük.
- Hűlni hagyjuk a tepsiben kb. 5 percig, majd áthelyezzük őket egy rácsra. Bodzasziruppal lelocsoljuk és hűlni hagyjuk.
Tippek
- Stevia helyett lehet normál cukrot is alkalmazni.
- Bodzaszirup helyett szörp is jó, de ebben az esetben kevesebb tejre és több cukorra lesz szükségünk.
Kapcsolatos receptek
- Muffin receptek
- Mandulás sütemények
- Gluténmentes receptek
- Egészséges sütemények
- Nyári receptek
- Bodza receptek
Zest.hu