Érdemes minden évben készíteni egy nagy adag angol aszalt gyümölcsös lekvárt, mert rengeteg finom süteményhez felhasználható, többek között a híres a mince pie is ezzel készül. Bár lehet kapni delikben, szuper egyszerűen összedobható házilag is, ami jóval egészségesebb, ízletesebb és olcsóbb, mint bármelyik konyhakész termék. Én legalább egy héttel felhasználás előtt készítem el, hogy az ízek jól összekeveredjenek, de felhasználható egyből is. Ez a meglehetősen alkoholos mandulás-barackos aszalt gyümölcs lekvár egy különleges verzió – ideális karácsonyi lepényekhez, pitékhez, tortákhoz, falatokhoz stb.
Hozzávalók
- 1 zöldalma (Granny Smith vagy hasonló)
- 40 dkg aszalt gyümölcs keverék (mazsola, citrushéj, gyömbér, datolya stb)
- 10 dkg szárított sárgabarack, apróra vágva
- 10 dkg muscovado cukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 5 dkg őrölt mandula
- 5 dkg mandula pehely
- 1 evőkanál tejmentes margarin (elhagyható)
- 1 tk mixed spice (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 csipet őrölt szegfűszeg
- ½ teáskanál vanília paszta (elhagyható)
- 1 evőkanál méz (narancsvirág)
- 1 evőkanál narancslikőr
- 1 evőkanál mandula likőr
- 1 evőkanál barack pálinka vagy brandy
Elkészítés
- Meghámozzuk, majd durván lereszeljük az almát egy vastag aljzatú lábasba. Hozzáadjuk hozzávalókat – kivéve az alkoholt.
- Lassan felmelegítjük, majd a forráspont elérése után, alacsony hőfokon, 20-30 percig sűrű, de nem pépes, lekvárrá főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a likőröket.
- Amikor a keverék teljesen kihűlt, sterilizált üvegekbe töltjük (kb 4 kisebb vagy 2 nagyobb üveget kapunk).
- Légmentesen lezárjuk a kupakokkal, majd hűvös helyen tároljuk.
- Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek