A mandulás karácsonyi kekszek ideális karácsonyi díszek lehetnek, mutatósak az ablakban vagy a fenyőfán egyaránt. Ráadásul tuti finomak, így ajándékba is adhatjuk őket (ha egyáltalán marad!)
Hozzávalók
- 15 dkg liszt
- 5 dkg őrölt mandula
- 5 dkg cukor
- 1 tojás (felverve)
- 1 tk mandula eszencia
- 10 dkg vaj
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat, elmorzsáljuk.
- Hozzáadjuk a cukrot, mandulát, a felvert tojást és 1 ek hideg vizet. Tésztává gyúrjuk, majd beledolgozzuk az eszenciát.
- A tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, majd karácsonyi formákkal kiszaggatjuk.
- Ha akasztható díszként akarjuk hasznosítani a kész kekszeket, a formák tetején fapálcikával lyukakat szúrunk.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsiben kb10 percig világosra sütjük (a szélei legyenek kissé barnák).
- Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórjuk.
- Amikor kihűlt, madzaggal vagy fonallal a fára, ablakba akasztjuk.
Tippek
- A mandula eszencia helyettesíthető vanília eszenciával is.
- A tészta könnyebben nyújtható, ha 10 percig pihentetjük a hűtőszekrényben.
- A kekszek nagyon könnyen elkészíthetők, így gyerekek is szívesen besegítenek.
- A mandulás karácsonyi kekszek nem csupán a karácsonyfán mutatnak jól, de karácsonyi ajándékként is tökéletesek – csomagoljuk be celofánba vagy selyempapírral bélelt díszdobozba, majd kössük át ünnepi szalaggal!
Kapcsolatos cikkek
- Ehető karácsonyi díszek
- Karácsonyi kekszek
- Ehető karácsonyi ajándékok
- Karácsonyi sütemények gyerekekkel
- Karácsonyi tippek
- Mandulás sütemények
Zest.hu