A marcipán az egyik legrégebbi csemege – a közel-keleten már az ókorban fűszerekkel ízesítve fogyasztották a háremhölgyek, amit Kínából ismertek meg. Később olasz közvetítéssel vált az Európai cukrászat egyik legfontosabb alapanyagává. A marcipán nagyon változatosan felhasználható, íme néhány tuti tipp és marcipán recept ehhez.
Eredete
A marcipán eredetéhez több legenda is fűződik. Legvalószínűbb, hogy perzsa eredetű, ami az olasz, spanyol illetve német cukrászat specialitása lett. Az eredeti olasz (milánói és velencei) verziók mandula darabokból és mézből gyúrt pogácsák voltak. A Lübecki verzió később (egy olasz recept alapján) az őrölt mandulát tojássárgájával, cukorral és rózsavízzel keverte el, míg a Königsbergi marcipán enyhén pörkölt mandulából készült. Érdemes még megemlíteni a spanyol Mazapán de Toledo-t – amit sokan az eredeti marcipánnak vélnek. Manapság a német és osztrák marcipánt tartják a legjobb minőségűnek – különösen a Lübecki marcipánt. Jó tudni, hogy az ausztriai marcipánipart a magyar Szabó Károly fejlesztette világhírűvé.
Előállítása
A marcipán hántolt mandulabélből, cukorszirupból és vízből készült massza. A marcipán jellegzetes ízét néhány szem keserű mandula biztosítja – 100 szem édes mandulához általában 5 szem keserű mandulát adnak. A mandulabeleket hántolják, majd 1-1 arányban cukorral szemcsésre összehengerlek, amit cukorsziruppal egyenletesre gyúrnak. Ezt színezékekkel, adalékokkal és különféle aromákkal gazdagítják (pl pisztácia, mogyoró, rózsaolaj, méz). A német verziókban tojás is található – ez adja a jellegzetes sárga színét.
Marcipán házilag
Marcipán masszát nagyon könnyen lehet házilag is készíteni – így beállíthatjuk a pontos ízét, színét és állagát, és természetesen sokkal olcsóbb is. Marcipán massza házilag>>
Felhasználása
- Az iparilag előállított marcipánt általában blokkok-ként árulják, amit felhasználás előtt ki kell nyújtani, de manapság már lehet kapni konyhakészre nyújtott verziókat is.
- A marcipán lehet tortabevonó, sütemény töltelék vagy önmagában csemege (pl praliné golyók, amiket megforgathatunk kakaóporban, tortadarában, ehető csillámporban stb).
- Az angol cukrászat általában a Royal Icing alatt alkalmazza alsó tortabevonóként.
- A marcipán masszát ki lehet szaggatni formákkal, amikkel ünnepekre díszeket készíthetünk vagy süteményeket dekorálhatunk. Gyurmához hasonlóan formálhatjuk is, így nagyszerű és változatos díszek készíthetők: pl húsvétra tojások vagy nyuszi formák, karácsonyra hóember és csillagok, anyák napjára virágszirmok stb.
- Manapság lehet konyhakészen színes marcipán masszát vásárolni, de natúr masszát magunk is össze tudunk gyúrni ételszínezékkel (ez sokkal olcsóbb is!)
Marcipán receptek
Íme néhány tuti marcipán recept. A listát folyamatosan bővítjük.
- Marcipános cseresznyés tortácskák
- Marcipános-narancsos muffin
- Halloween csokihab temető
- Bárányka muffin
- Húsvéti marcipán díszek
- Karácsonyi marcipán díszek
- Múmia muffin
- Marcipán nyuszika
- Marcipán mini tojások
Kapcsolatos cikkek