A mandula ősidők óta ismert termés, amely a bibliában is megemlítésre kerül. Nagyon egészséges, kedvező hatásait már az ókori társadalmak ismerték. Manapság elsősorban a cukrászat és a kozmetikai ipara alapanyaga, nyersen keveset fogyasztunk belőle, pedig néhány szem naponta több betegség kialakulása ellen nyújt védelmet..
A mandulafa
A mandulafa Dél-Ázsiában és Közel-keleten őshonos. Már évezredek óta termesztik, elsősorban a mediterrán országokban. Jelenleg az USA (különösen Kalifornia) a világ legnagyobb termesztője, amit Spanyolország, Irán, Olaszország és Marokkó követ. A mandulavirágzás szezonja Dél-Spanyolországban és Majorca-ban egy természetbeli különlegességnek számít, amely a tavasz és a megújulás szimbóluma.
Mandulabél
A mandula, a barackhoz és szilvához hasonlóan, valójában egy gyümölcs, de a mandula esetében nem a zöld húsát, hanem a magját fogyasztjuk. A csontos magházat feltörve találjuk a fehér mandulabelet, amit egy tápanyagokban gazdag barna, vékony héj borít.
Keserű mandula
Csakis a termesztett mandula ehető, a vad mandulafa termése mérgező lehet. Magyarul ez a keserű mandula, amely nyersen nem alkalmas fogyasztásra, ugyanis cianogén glükozidot tartalmaz, amely az emberi emésztőrendszerben található savakkal és enzimekkel ciánsavot képez. Már kb 10 szem fulladásos halált okozhat gyerekek esetében, míg kb 30-50 szem felnőttekre mérgező hatású. Azonban olyan keserű a vad mandula íze, hogy nehezen lehetne ennyit megenni egyszerre – hőkezelés során (azaz sütve, főzve) viszont a veszélyes összetevő lebomlik. A keserű mandulát a kozmetikai és szesz ipar hasznosítja.
Tápanyagok
A mandula magas tápértékekkel rendelkezik, éppen ezért a szuperételek egyike:
- Magas a B1, B2, B6 és E vitamin tartalma.
- A bél héja antioxidáns flavonoidokban különösen gazdag.
- Ásványi anyagokban is bővelkedik – különösen jelentős a kálium, foszfor, kalcium, magnézium és folsav tartalma.
- Nyomelemek közül a vas, cink, réz és mangán a legjelentősebb.
- Magas a fehérjetartalma és rosttartalma is.
- Kalóriatartalma: 578 kcal/100gr vagy 1 darab mandulabél 7 kcal
Élettani hatások
- E-vitamin tartalma hidratálja a bőrt.
- Lúgosító hatású, ideális méregtelenítésre.
- Erősíti az immunrendszert.
- A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma megvédi a magbél olaját és rákellenes hatással bír.
- Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségeket, a szívinfarktus rizikója felére csökken. Megvéd magas vérnyomás kialakulása ellen.
- Csökkenti a “rossz” koleszterin szintet és több tanulmány szerint elősegíti a fogyást (annak ellenére, hogy magas a zsír- és kalóriaértéke!). Azok, akik hetente legalább kétszer fogyasztanak mandulát, kevésbé hízékonyak, mint azok, akik szinte soha!
- Étkezés után csökkenti a vércukorszint hirtelen emelkedést, így védelmet nyújt cukorbetegség kialakulása ellen (éppen ezért ajánlatos magas Glikémiás Indexszel rendelkező ételekkel közösen fogyasztani!)
- Foszfor- és kalciumtartalma erősíti a csontozatot és fogakat.
- Kedvezően hat az idegrendszerre, javítja az emlékezőképességet, az agy működését és az intellektuális képességeket idős korban.
- Csökkenti az epekő kialakulásának rizikóját.
- Rákellenes, különösen a mellrák megelőzésében lehet hasznos.
- Figyelem: oxalát-tartalma miatt vesebetegségekben szenvedő egyének számára nem ajánlott a mandula rendszeres fogyasztása. Továbbá a mandula, mint minden egyéb dió és mogyoró, allergiát okozhat!
Mandulaolaj
A mandulaolaj E-vitamin tartalma miatt kiváló ápolószer. Az alábbi módon használhatjuk:
- Testápoló olaj: rendszeres használata során a bőr puha és bársonyos lesz. Terhesség alatt megakadályozza a csíkos bőr kialakulását. Napégés is ellen is jó (és természetes!) védőszer lehet, továbbá napégett bőrre is alkalmazható.
- Fürdőolaj: néhány csepp esszenciaolajjal elkeverve remek fürdővízbe, különösen száraz bőrre.
- Masszázs olaj: ideális alap masszázs olaj, amit elég néhány csepp esszencia olajjal elkeverni.
- Hajkondicionáló: hajmosás után dörzsöljük be a hajunk végét néhány csepp mandulaolajjal, majd 10 perccel később öblítsük le. A haj szép fényes és selymes lesz.
- Öntet: olívaolajjal kombinálva remek saláta öntetet készíthetünk, amely szuper egészséges lesz – ehhez csakis hidegen sajtolt, étkezésre alkalmas mandulaolajat alkalmazzunk!
Tippek
- A mandula csakis héjjal együtt fogyasztva egészséges – így lehetőleg ne hámozzuk meg, bár sok recept blansírozott mandulát ír elő.
- Mivel elég magas a kalóriatartalma, túl sokat ne fogyasszunk belőle egyszerre – napi, kis maréknyi adag elég a pozitív hatás eléréséhez. Lehetőleg fogyasszuk nyersen vagy kissé megpörkölve, amely szuper nassolnivaló lehet, vagy rászórhatjuk salátákra, főtelekre. Mandulás receptek>>
- A mandulát régen afrodiziákumként fogyasztották, különösen mézzel kombinálva. Manapság a cukrászat egyik legfontosabb alapanyaga, a marcipán alapja. Mandulás sütemények, desszertek>>
- Mandulából készül liszt és tej is, amely nagyon jó alternativ lehet lisztérzékenyek és tej-érzékenyek számára. Mandulatej készítése>>