A francia cukrászat egyik alapkréme a frangipane (mandulakrém), amit sütemények, torták töltelékeként alkalmaznak. A következő szilvás tortácska leveles tésztából készül, így szuper egyszerű. A mandulakrém varázsolja fantasztikussá..
Hozzávalók
- 25 dkg készre nyújtott leveles tészta (vajas)
- 1 tojássárgája
- 3 db szilva
- 5 dkg szilvalekvár
Mandulakrémhez
- 5 dkg puha vaj
- 5 dkg cukor
- 5 dkg darált mandula
- 1 tojássárgája
- Fél tk vanília eszencia
Elkészítés
- A mandulakrémet kikeverjük.
- A tésztát kicsomagoljuk, kinyújtjuk.
- Tésztaszaggatóval vagy bögrével 6 db (kb 10 centi átmérőjű) köröket nyomunk a tésztából, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk. Egy másik bögrével (amelynek átmérője 2 centivel kisebb) 1 centis peremet rajzolunk (vagy nyomunk óvatosan) a körökbe. A keletkezett szegélyt tojással megkenjük.
- A körszeleteket villával átszurkáljuk, majd a belső kört egyenletesen megkenjük a mandulakrémmel.
- A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk – a húst vékony, félhold alakokra szeleteljük. Ezeket elrendezzük a belső, krémes kör tetején (azaz a perem maradjon fedetlen – pontosabban tojásos).
- A lekvárt 1-2 tk vízzel felmelegítjük, ezzel megkenjük a tortácskák tetejét.
- 15 percre a tepsit a hűtőszekrénybe tesszük pihenni, miközben a sütőt 200 fokra bemelegítjük.
- 15-20 percig szép, aranybarnára sütjük a forró sütőben.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- A sütemény szuper délutáni teázás, kávézás mellé.
- Desszert is lehet egy vendégváró menü végén – ebben az esetben tálaljuk angol vaníliakrémmel
- Elkészíthetjük ugyanezt a receptet egyéb gyümölccsel is – pl barack, nektarin (de a lekvárt is helyettesítsük!).
- A tortácska remek parti sütemény – de különleges alkalmakra ajánljuk, pl karácsony, szilveszter, valentin nap.
- A szilvás tortácska mandulakrémmel egy tuti recept, ugyanis gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor finom és mutatós is!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu