Ez az angolszász stílusú mandulás palacsinta eperkompóttal tálalva ideális lehetegy különleges villásreggelire, például évfordulókon, anyák napján, Valentin napon stb. A téli hónapok alatt fagyasztott epret is használhatunk a kompót készítéséhez.
Hozzávalók
A palacsinta tésztához:
- 1 db nagy tojás
- ½ csésze liszt
- ½ csésze mandulatej
- ½ teáskanál fahéj
- 1 tk vanília esszencia
- 1 tk sütőpor
- 3 evőkanál őrölt mandula
- Mandulatej, ha szükséges
Az eperkompóthoz:
- 6 db közepes eper
- 1 tk vanília esszencia
- ⅓ csésze gyümölcslé (pl eper, meggy, cseresznye, málna, áfonya, alama stb)
Elkészítés
- A tészta összes hozzávalóját sűrű, de önthető tésztává keverjük, majd 10 percig pihentjük.
- Amíg a tészta pihen, elkészítjük a kompótot. Az epret apróra vágjuk, majd egy kis lábasba tesszük. Hozzáadjuk a vaníliát és a gyümölcslevet. Felforraljuk, és sűrű mártássá főzzük – az eper legyen puha, de ne pépes. Félretesszük.
- Egy palacsintasütőt enyhén kiolajozunk, és néhány merőkanál tésztát adagolunk bele, ezeket hagyjuk kör alakúra szétterülni. (Használhatunk szilikon palacsintaformákat is). Körülbelül egy perc múlva, amikor a felületük már nem ragacsos, megfordítjuk őket, és kb 30 másodpercig a másik oldalon is megsütjük.
- Egy tányérra kiszedjük a kész palacsintákat, és egy újabb adagot sütünk a tésztából.
- A palacsintákat az eperkompóttal tálaljuk (amit szükség esetén újra melegítünk).
Kapcsolatos receptek
Zest.hu