A crumble az angolok egyik kedvenc édessége, amit a legtöbb gyümölcsből roppant egyszerűen el lehet készíteni. Ez a mandulás cseresznye morzsa egész évben kiváló desszert lehet ünnepi alkalmakra – pl télen fagyasztott cseresznyével és naranccsal szoktam elkészíteni, hozzáadok egy fahéjrudat és egy kanál Amarettót is a kompóthoz, majd vanília krémmel tálalom. Nyáron citrommal szoktam kiegészíteni és vaníliafagylalttal vagy crème fraiche-el tálalom. Tejtmentes verzióhoz alkalmazzunk növényi alapú vajat, gluténmentes verzióhoz pedig megfelelő zabpehely szükséges.
Hozzávalók
- 25 dkg cseresznye
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál kukoricaliszt
- Fél citrom leve
- 5 dkg zabpehely (gluténmentes, ha szükséges)
- 5 dkg puha vaj (vagy margarin) kockákra vágva
- 1 evőkanál muscovado cukor
- 3 evőkanál őrölt mandula
- ½ teáskanál fahéjpor
- 2 evőkanál mandulapehely
Elkészítés
- A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük.
- Megmossuk és kimagozzuk a cseresznyéket, majd egy kis lábasba szórjuk őket. Hozzáadunk 5 evőkanál vizet és a vaníliás cukrot. Felforraljuk, majd 5 percig rotyogtatjuk, amíg a cukor teljesen elolvad.
- A kukoricalisztet egy kanálnyi főzőlével simára keverjük, majd ez a cseresznyés szószba keverjük. Amikor a szirup sűrűsödni kezd (de még nem túl sűrű), lekapcsoljuk a tűzhelyt, hozzáadjuk a citromlevet, majd átkanalazzuk egy sütőálló edénybe.
- A zabpelyhet konyhai robotgépben szemcsés morzsává daráljuk. Hozzáadjuk a vajat és durva zsemlemorzsává eldolgozzuk a gépben. Belekeverjük a cukrot, fahéjat és az őrölt mandulát. A keverékkel lefedjük a cseresznyéket, majd a mandulapehellyel leszórjuk.
- 25-30 percig sütjük – amikor a mandula kezd pirulni, akkor jó.
- Melegen tálaljuk vanília mártással, crème fraiche-vel, joghurttal vagy vaníliafagylalttal.
Kapcsolatos receptek
- Gyümölcsös desszertek
- Angol édességek
- Cseresznye receptek
- Mandulás receptek
- Gluténmentes édességek
- Vegán édességek
- Crumble receptek
- Zabpehely receptek