A mandula az olajos magvak közül az egyik legegészségesebb fajta, így érdemes rendszeresen fogyasztani. Azonban a dióhoz és egyéb magvakhoz viszonyítva elég drága, ezért sokan mellőzik. Az alábbi mandulás tallér egy egészséges sütemény is, amely nem tartalmaz se fehér lisztet, se cukrot, és ha a pénztárcánk nem engedi, akkor a mandulát helyettesíthetjük dióval is.
Hozzávalók
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk sütőpor
- 7.5 dkg puha vaj
- 1 tk vanília kivonat (vagy egy fél vanília rúd kikapart magja)
- 10 dkg darált mandula (vagy dió)
- 7.5 dkg méz
- 6 tk víz
- 2 tk tejszín
- Dekoráció: blansírozozott mandula darabok, pelyhek
Elkészítése
- A lisztet keverjük el a sütőporral. Adjuk hozzá a vajat, mézet, vizet, tejszínt, mandulát és gyúrjuk sima tésztává, majd formáljunk egy 4cm átmérőjű hengert vagy egy gömböt. Hűvös helyen hagyjuk pihenni egy órát.
- Szeleteljük fel 1cm-es tallérokra (vagy nyújtsuk ki, és szúrjunk ki egyéb ünnepies formákat). Ezeket helyezzük egy sütőrácsra vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsibe. A kekszek tetejét kenjük meg egy pici tejszínnel, és nyomjunk a tetejükre egy mandulát vagy mandula pehely darabokat.
- 180 fokra előre felmelegített sütőben süssük 10 percig, majd egy fémrácson hagyjuk őket kihűlni.
A mandulás tallér az egyszerű keksz receptjeink egyike – de ugyanakkor egy remek alap-keksz is, amit könnyen lehet módosítani, illetve formákkal alkalomnak megfelelően szaggatni, vagy sütés után dekorálni. Remek parti sütemény, úgyszintén kiváló partner teázáshoz vagy kávézáshoz.