Grillezett paprika falafel recept még finomabb, mint a hagyományos verzió! Ideális nyári partikra, piknikre, kirándulásokra, strandolásra. Továbbá, tej- és gluténmentes, így a legtöbb étrendben fogyasztható, a vegán diéta keretében is. Tálaljuk pita kenyérlepényben salátával és pikáns szószokkal, humusszal!
Hozzávalók
- Kb 25 dkg száraz csicseriborsó
- 1 apró lilahagyma, durván aprítva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld levél
- 1 evőkanál aprított koriander levél
- 2 evőkanál csicseriborsó liszt
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- ¼ teáskanál őrölt fekete bors
- 1 grillezett piros kaliforniai paprika (héjazva)
- 1 teáskanál sütőpor
- Növényi olaj sütéshez
Elkészítés
- A csicseriborsót egy éjszakán keresztül áztatjuk. Másnap lecsepegtetjük, és 2,5 csészényit kimérünk, amit egy nagy keverő edénybe töltünk. (A maradékból készíthetünk humuszt).
- Durván felaprítjuk a hagymát, fokhagymát, a grillezett paprikát, a zöldfűszereket, majd hozzáadjuk a csicseriborsóhoz. Rászórjuk a csicseriborsó lisztet, sütőport, őrölt köményt, őrölt koriandert, sót és borsot.
- Alaposan összekeverjük, majd a keverék felét egy aprítógépbe töltjük. Addig daráljuk, amíg kuszkuszra hasonlító szemcsés masszát kapunk (időnként le kell kaparni az aprítógép oldalára tapadt keveréket).
- Ha elégedettek vagyunk az állagával (aminek össze kell állnia), egy tálba átszedjük.
- Megismételjük a darálást a csicseriborsós keverék másik felével.
- A két keveréket alaposan kombináljuk, majd letakarjuk a tálat és legalább 1-2 órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük.
- Ha készen állunk a sütésre, kivesszük a masszát a hűtőből, és egy evőkanál segítségével kis golyókat vagy pogácsákat formálunk belőle. Kb. 18 falafelt kapunk a keverékből, amiket egy tányérra helyezünk.
- Növényi olajat öntünk egy kicsi, mély serpenyőbe, majd felmelegítjük közepes hőfokon. Amikor forró az olaj, óvatosan 5-6 falafelt az olajba helyezünk és 2-3 percig sütjük, majd megfordítjuk és szép barnára sütjük őket.
- Lyukas merőkanállal egy papírtörölközővel bélelt tányérra kiszedjük a falafeleket.
- Kisütjük a fennmaradó golyókkal. (Lehetséges, hogy több olajat kell tölteni a serpenyőbe).
- Langyosan vagy kihűlve tálaljuk – humusszal vagy tahini szósszal leöntve.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu