A vegetáriánus hamburgerek általában unalmasak. A következő csicseriborsó és grillezett paprika burger azonban különösen érdekes, pikáns, így klasszul feldob egy hétvégi brunchot..
Hozzávalók
- 10 dkg fenyőmag
- 1 konzerv csicseriborsó (400ml)
- 1 csokor újhagyma
- 2 duci gerezd fokhagyma
- 15 dkg grillezett paprika
- 3 dkg bazsalikomlevél
- 10 dkg kemény sajt
- 10 dkg zsemlemorzsa (vagy rizsmorzsa)
- Tálaláshoz: pitta kenyér, rukkola vagy bébi spenót, görög joghurt, görög saláta stb
Elkészítés
- A fenyőmagot olaj nélkül megpirítjuk, félretesszük.
- Az újhagymákat felaprítjuk, és 1 ek olajban megpuhítjuk. Hozzápréseljük a fokhagymákat, 1 percig kevergetjük. Hűlni hagyjuk.
- A csicseriborsót lecsepegtetjük, majd konyhagépben a hagymával, bazsalikomlevéllel, grillezett paprikával és reszelt sajttal durva péppé turmixoljuk.
- Egy keverőtálba áttöltjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a fenyőmagot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Kézzel átgyúrjuk, majd a masszából 6 gombócot formálunk. Ezeket kissé laposra nyomjuk, majd némi pihentetés után, forró olajban, mindkét oldalon aranybarnára sütjük.
- A pittát átgrillezzük, zsebet vágunk bele (vagy a zsemléket kettévágjuk), megtöltjük salátával majd a hamburgerrel. Görög joghurttal leöntjük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Természetesen normál zsemlében is lehet tálalni, egyéb elemekkel (pl. uborka, hagyma, paradicsom szeletek stb).
- Ugyanebből a masszából készíthetünk kis gombócokat is – így valójában falafelt kapunk.
- A sajt lehet Parmesan, Grana Padano, vagy hasonló kemény, pikáns sajt.
- Fogyaszthatjuk kenyér nélkül is, zöldsalátával tálalva, különösen egy glutén-mentes étrendben. De csakis rizsmorzsávál vagy glutén-mentes zsemlemorzsával készítve glutén-mentesa burger!
- A csicseriborsó és grillezett paprika burger ideális brunchra vagy vegetáriánus étrendbe. A massza előre elkészíthető, sőt le is fagyasztható (miután kiformáltuk a burgereket).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu