Nyáron, amikor olcsóbban kapható a kápia és kalifornia paprika, érdemes sütni-grillezni jó néhányat, amiket sterilizált üvegeben (és olajban vagy pácban) hetekig lehet tárolni. Remek kiegészítő elem lehet salátákhoz, tojáslepényekhez, egytálételekhez, tésztaételekhez stb. Ez a sült vagy grillezett paprikás tészta egy gyors és egyszerű recept – amíg a tészta fő, elkészül a mártás. A képen látható verzió gluténmentes tagliatelle-vel készült, de bármi más, száraz tésztaféle jó a recepthez. Ez az étel tej- és húsmentes is, így vegán és diétás étrendet követők számára is tökéletes. De nyugodtan ki lehet egészíteni hússal – pl grillezett tengeri herkenyűk, csirke vagy bacon szalonna kimondottan passzol hozzá!
Hozzávalók
- 3 sült vagy grillezett kápia, kaliforniai paprika
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 salotta hagyma vagy ½ vöröshagyma
- 1 zellerszár
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 közepes paradicsom
- 1 bébi cukkini (vagy ½ kicsi)
- 1 chili (elhagyható)
- 1 marék petrezselyem vagy bazsalikom
- 300g tészta , ízlés szerint
Elkészítés
- A tésztát a csomagolási utasítás szerint megfőzzük. Lecsepegtetjük, és visszatesszük a lábasba, melegen tartjuk.
- Közben a grilezett paprikákat durván felszeleteljük, egy maréknyit félretesszük a tálaláshoz.
- Felaprítjuk a hagymát, zellert, paradicsomot, cukkinit, fokhagymát és a chilit (ha használunk).
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Hozzáadjuk a hagymát és a zellerszár darabokat, majd fedő alatt puhára pároljuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, (chilit), cukkinit és paradicsomot, és további 5 percig pároljuk, amíg a paradicsom megpuhul.
- Hozzáadjuk a grillezett paprika szeleteket, átmelegítjük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a friss zöldfűszert.
- Botmixerrel durva mártássá pürézzük. Belekeverjük a félretett paprikaszeleteket, és fedő alatt újra átmelegítjük, ha szükséges.
- Ízlés szerint reszelt parmezán sajttal vagy pirított fenyőmaggal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek