Ez az ázsiai pikáns grillezett chililekvár nagyon jól passzol hamburgerekbe, szendvicsekbe vagy felvágottak, sajtok, füstölt halak mellé. Tökéletes ínyencség a téli ünnepi szezonban – ha sterilizált üvegekbe töltjük, akkor hetekig (akár hónapokig is) is tárolható a kamrában. Ideális karácsonyi ajándék is lehet.
Hozzávalók
- 10 db hosszú piros chili
- 2 piros paprika (kápai vagy kaliforniai)
- 1 konzerv paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 tk reszelt gyömbér
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 csésze muscovado cukor
- 100 ml vörösbor ecet
- ½ teáskanál só
- 1 citrom leve
Elkészítés
- Először egy grillsütőn, grillserpenyőben vagy a sütőben megpirítjuk a chiliket és a paprikákat. Amikor kissé kormosak, és puhák, áttesszük őket egy tálba, lefedjük egy tányérral és hagyjuk kihűlni.
- Amikor kihűltek, eltávolítjuk a héjakat, magokat, magházakat és a szárakat. A chili magokat megtarthatjuk, ha extra csípőre szeretnénk a lekvárt készíteni.
- Közben egy kistányért a fagyasztóba teszünk.
- A paprika és a chili húsát durván felaprítjuk, majd egy lábasba tesszük.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, a konzerv paradicsomot, gyömbért, szójaszószt és az ecetet. Botmixerrel simára pürézzük, majd hozzáadjuk a sót és a cukrot.
- Felforraljuk, majd körülbelül 30 percig főzzük, amíg egy lekvárszerű állagot kapunk. Vigyázat – nagyon fröcsköl mindenfele!
- Leellenőrizzük, hogy kész van-e. A kistányért kivesszük a fagyasztóból, és egy kiskanál lekvárt szedünk rá. Ha megköt (azaz kanállal csíkot lehet húzni a lekváron át), akkor kész van.
- Amikor a lekvár kész van, lekapcsoljuk a tűzhelyt és hagyjuk a lekvárt kihűlni, majd sterilizált üvegekbe töltjük. Vagy a forró lekvárt frissen sterilizált, azaz meleg üvegekbe szedjük. Légmentesen lezárjuk és hűvös helyen tároljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu