A salsa a mexikói konyha egyik alapétele. Valójában szószt jelent, de használható salátaként, köretként, mártogatóskánt, szendvicstöltelékként stb. Bár a hagyományos salsa csupán paradicsom, chili, hagyma és koriander keveréke, a modern verziók nagyon változatosak és más alapanyagokkal is lehet kombinálni. Íme az alaprecept és tippek variációkhoz:
Alap Salsa
Hozzávalók:
-
3 érett paradicsom
-
½ vöröshagyma
-
½ csésze koriander
-
2 chili
-
1 zöldcitrom leve
-
Só, bors
Elkészítés
- A paradicsomokat és a hagymát vágjuk apró kockára – a chiliket magtalanítsuk , majd vágjuk fel pici darabokra.
- Egy üvegtálban keverjük el az apróra vágott alapanyagokat, locsoljuk meg a zöldcitrom levével, és adjuk hozzá az aprított koriandert.
- Tálalás előtt 1-2 órát hagyjuk állni a hűtőszekrényben (ez kihagyható, ha nincs rá időnk).
Tippek
-
A salsát tálaljuk köretként pikáns húsos, halas ételek mellé – vagy szendvicsekbe töltelékként. A tortilla egyik fontos kiegészítője.
-
Ha robotgéppel egy kicsit eldogozzuk, kiváló mártogatós lesz belőle!
-
Vöröshagyma helyett használhatunk lilahagymát, salotta- vagy újhagymát is!
-
Friss paradicsom helyett használhatunk konzervet is – de lehetőleg hámozott paradicsomokat.
-
Remek méregtelenítő napokra – barna rizzsel, rizsfelfújttal vagy grillezett zöldségek mellé vagy kukoricás tortilla lapba tekerve.
-
A legideálisabb chili a jalapeno (zöld) vagy serrano (piros) chili – ezeket kombinálhatjuk is.
-
A salsahoz adhatunk 1 gerezd tört fokhagymát és 1 tk olívaolajat is.
-
Koriander mellett (de helyettesítőként is) alkalmazhatunk oreganot, bazsalikomot vagy petrezselyem zöldet.
Változatok
-
Grillezett salsa: a paradicsomokat, chiliket, hagymát és 2-3 gerezd fokhagymát grillezzünk barnára a grillsütőn (vagy grill alatt). Távolítsuk el a héjakat, és vágjunk fel mindent apróra – vagy egy robotgéppel gyorsan dolgozzuk el őket egy durva pástétommá. Adjuk hozzá a citromlevet, apróra vágott koriandert, sót, borsot, 1-2 csipet őrölt római köményt és 1 ek olívaolajat.
-
Zöldsalsa: 4 zöldparadicsomot, 2 salotta hagymát és 1 jalapeno chilit keverjünk el olíva olajjal, 2 gerezd tört fokhagymával, 2 ek korianderrel, fél zöldcitrom levével
-
Paprika salsa: az alap salsához adjunk 1 magyar sárgapaprikát vagy 1 kaliforniai piros paprikát (ez lehet grillezett paprika is) – apróra vágva
-
Babos salsa: az alapsalsához adjunk 10 dkg főtt babot, 10 dkg főtt kukoricát, 1 gerezd tört fokhagymát és 2 ek olívaolajat
-
Mangós salsa: az alapsalsához adjunk fél mangót és fél avokádót (apró kockákra vágva), oliva olajat, fokhagymát. Ha nagyok a paradicsomok – egy teljes avokádót és mangót is felhasználhatunk
-
Feta salsa – az alapsalsához adjunk 1 avokádót apróra vágva, 10dkg feta sajtot összetörve, fokhagymát, olivaolajat, oreganot és petrezselyemzöldet.
-
Avokádó salsa – nem más, mint a guacamole, csak darabosabban. Avokádó Salsa>>
- Zöldfűszes salsa – Dél-Amerikában klasszikus a Chimichuri és a Koriander és chili salsa
Sok modern salsa receptből a paradicsom el is hagyható, így könnyen készíthetünk egyszerű gyümölcs és zöldség salsákat, vegyeset vagy párosítva 2-3 alapnyagot – pl remek kombinációk a mangó-uborka, mangó-avokádó, barack -eper salsa. Legyünk kreatívak, és kisérletezzünk!
Salsa receptek
- Pikáns őszibarack és paradicsom salsa
- Koriander és chili salsa
- Paradicsom, uborka és avokádó saláta
- Avokádós Salsa
- Grillezett ananász saláta