A grillezett zöldségeket általában natúron vagy valami egyszerű szósszal tálaljuk, de grillezés előtt be is lehet pácolni őket. Íme néhány pác és öntet, amelyekkel tovább lehet ízesíti a zöldségeket, de ne feledjük, hogy a alapízt a grill biztosítja (főleg a faszén), így ne vigyük túlzásba őket.
Pácok
A zöldségeket max 15-20 percig pácoljuk, különben elveszítik az alapízüket és az állagukat. Valójában elég közvetlenül grillezés előtt megkenni őket a páccal, majd grillezés közben kenhetünk rájuk még egy-két réteget. Zöldfűszerekkel vigyázzunk (lehetőleg mellőzzük), mert könnyen megégnek, és égett ízt adhatnak az ételnek.
- Rusztikus pác – 1tk olaj, 1ek citrom leve, 4ek fehér bor, 1tk cukor, 1 tk rozmaring, 2ek bazsalikom, 1 ek kakukkfű (citromos), ½ tk paprika
- Joghurtos pác – 1.d dl joghurt, 4 ek mangó chutney, 1 tk fokhagyma (préselt), 1 ek citrom leve
- Bazsalikomos pác – ¼ csésze bazsalikomecet, 2 ek méz, 1 ek olívaolaj, 2 gz fokhagyma (préselve)
- Ázsiai pác – ¼csésze olívaolaj, ¼ csésze szójaszósz, ¼ csésze friss citromlé, 1 gz fokhagyma (préselve), őrölt bors
- Csípős pác – ⅔ csésze fehér borecet, ½ csésze szójaszósz, 2ek reszelt gyömbér, 2 ek olívaolaj, 2 ek szezámolaj, 2 gz fokhagyma (préselt), 2 tk Tabasco
Öntetek
Amikor a zöldségek elkészültek, tálalhatjuk őket natúron vagy öntsük le egy-két kanál olívaolajjal, citromlével és néhány csipet apróra vágott zöldfűszerrel – vagy az alábbi egyszerű öntetekkel.
-
Mediterrán öntet – 2ek vörös borecet, 80ml olívaolaj, 1 ek kapribogyó, 1 gerezd fokhagyma (préselve), 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld, 1 ek római köménymag (pirítva), ½ ek őrölt bors
-
Bazsalikomos öntet 1 – 1 ek olivaolaj, 1tk bazsalikomecet, ¼ tk préselt fokhagyma, 1 ek petrezselyemzöld (apróra vágva)
-
Bazsalikomos öntet 2 – 2 ek citrom leve, 1gerezd (préselt) fokhagyma, 60ml olívaolaj, 2 ek bazsalikomecet, 1ek friss oregano
-
Ázsiai öntet – 3 gerezd fokhagyma (préselt), 2 chili (magtalanítva és apróra vágva), 3 ázsiai citromfű (a fehér része apróra vágva), 1 salotta hagyma (apróra vágva), 1ek reszelt gyömbér, 3 ek halszósz, 3 ek cukor, 90ml zöldcitrom leve, 3ek koriander, bors
-
Pikáns öntet – 2 ek olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 45 ml vörösborecet,1.5 ek méz, 1 lilahagyma, Fél tk szárított chili, só, bors – a fokhagymát és lilahagymát vágjuk fel vékony szeletekre és az olajban süssük át üvegesre. Adjuk hozzá a vörösborecetet majd a mézet, a lilahagyma szeleteket és a chilit. Keverjük el egy sziruppá kb 5 percig. Tuti finom grillezett zöldségeken!
Egyéb öntetek
Egyéb mártásokat, szószokat, salátaönteteket, sőt még a grill-parti során megmaradt mártogatósokat is felhasználhatjuk öntetként. Íme néhány ajánlat:
- Tzatziki
- Tahini szósz
- Humusz
- Chili szószok
- Harissa paszta
- Aioli mártás
- Koriander és chili salsa
- Majonéz receptek
Kapcsolatos cikkek