A ciabatta az olasz konyha egyik legnépszerűbb alapkenyere. Jelentése papucs, amely a kenyér formájára és felhasználására utal. Bár fehér lisztből készül, eltér az általános cipótól – formában is, ízben is – a ciabatta laposabb, lyukacsosabb, rágósabb és kissé savanyúbb (mert tovább erjesztik). Nem hiába az olaszok egyik kedvence, hiszen felhasználása változatos.
Íme néhány felhasználási javaslat:
- Hideg töltött ciabatta – a ciabatta-bél könnyen eltávolítható, lehetőséget biztosítva arra, hogy a „papucsba” mindenféle finomságot töltsünk (a kenyér tetejét először óvatosan vágjuk le!) A klasszikus töltött ciabatta mozzarella, bazsalikom és paradicsomszeletek réteges töltésével történik, de egyéb finomságokkal is telepakolhatjuk (pl grillezett zöldségek – kecskesajt, prosciutto – spárga, szardella – dolcelatte stb). Töltés után a tetőt rányomjuk és hűtőszekrényben préseljük néhány órán át. Szeletelve tálaljuk.
- Meleg töltött ciabatta – a tetejét ismételten levágjuk, és kibelezzük a kenyeret. Meglocsoljuk olívaolajjal majd megtöltjük a kívánt töltelékkel (pl – tojás, bolognai mártás, cukkini és fenyőmag saláta, paradicsomos húsgolyók stb). A tetejére teszünk néhány szelet mozzarella sajtot, vagy megszórjuk reszelt parmesan sajttal, és grill alatt megpirítjuk.
- Ciabatta szendvics – a kenyérbelet ebben az esetben nem távolítjuk el, de a kenyeret félbe vágjuk, mint általában. A kenyér mindkét felét megkenjük valami finom pástétommal, és sajtot, szalámit, felvágottat teszünk közéjük (plusz néhány zöld saláta levelet, pl rukkolát)
- Panini – az olaszok egyik kedvenc gyorsétele. Valójában a panino egy préselt meleg szendvics, amely szendvics-sütőben készül. A ciabatta kenyeret félbe vágjuk, megtöltjük felvágottal, sajttal és sült vagy grillezett zöldségekkel ( pl grillezett paprikával) és zöldfűszerrel. A sütőben összenyomjuk és néhány percig sütjük. Zöldsalátákkal tálaljuk.
- Crostini – bruschetta – remek parti, antipasto vagy snack étel. A ciabattát vékony szeletekre vágjuk, grill alatt mindkét oldalát megpirítjuk. A crostinit kisebb ciabattából készítjük, és jóval felhasználás előtt is elkészíthetjük – pástétommal, feltétekkel díszítjük. A brushettát frissen tálaljuk, szintén krémekkel, feltétekkel (de előtte fokhagymával és olívaolajjal megkenjük). Lásd crostini, brushetta tippek>>
- Kruton/csík – a ciabattát vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk, grill alatt mindkét oldalon megpirítjuk. Levesekhez, salátákhoz és mártogatósokhoz használjuk.
A ciabatta kenyér házilag is elkészíthető, de a dagasztása nem egy könnyű folyamat, így csakis tapasztalt házi-pékeknek ajánljuk. A bolti termékek közül lehetőleg a frissen készült ciabattát vásároljuk, abban nincsen annyi tartósítószer, mint a csomagolt áruban!
Kapcsolatos cikkek
- Ciabatta receptek
- Ciabatta házilag
- Egyszerű szendvicsek