A grillezett zöldség saláta ideális köret nyári grill ételek mellé, önmagában pedig tökéletes vegán, méregtelenítő és diétás étrendekben is. A következő recept csupán egy útmutató, a zöldségeket lehet szezon és ízlés szerint módosítani..
Hozzávalók
- 1 zöld cukkini
- 1 sárga cukkini
- 4 db paradicsom
- 2 db kaliforniai paprika (piros és sárga)
- 5 db közepes gomba
- 1 maréknyi pörkölt fenyőmag
- 1 zöldcitrom vagy balzsamecet
- 1 maréknyi vegyes zöldfűszer (oregano, bazsalikom, menta levél)
- Feta sajt (opcionális)
Elkészítés
- A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk. Olajspray-el lefújjuk, bőrével lefelé barnára grillezzük. Amikor puha, de nem kormos, áttesszük egy üvegtálba, egy tányérral lefedjük.
- Közben a cukkinit 1-centis korongokra szeleteljük, a gombát 3 vastag szeletekre vágjuk, a paradicsomokat félbevágjuk.
- A zöldségeket a grillsütőre tesszük – először a cukkinit, majd a gombát, végül a paradicsomot. Amikor csíkosra sültek, egy tálaló edénybe átszedjük. A paradicsomot elég 1 percig sütni, különben szétesik.
- A paprika héját lehúzzuk, csíkokra szaggatjuk a húsát. Hozzáadjuk a zöldségekhez. Rácsavarjuk a zöldcitromot, olajjal lefújjuk, megszórjuk a fenyőmaggal, majd a zöldfűszer levelekkel. Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük.
- Melegen vagy langyosan tálaljuk. Tálalás előtt esetleg feta sajtot morzsálunk rá.
Tippek
- Remekül passzol grillezett húsok, halak mellé.
- A zöldségeket lehet módosítani – pl jól grillezhető a padlizsán, vöröshagyma, batáta (ezeket nem kell előfőzni).
- A zöldségeket nyársalni is lehet, ebben az esetben a koktél paradicsom célszerűbb. A paprikát kis kockákra, a cukkinit 1 cm-e karikákra szeleteljük fel.
- Öntet – a zöldcitrom remekül kiegészíti a grillezés füstölt ízét, a balzsamecet kissé édessé varázsolja az íz-skálát. A főételhez megfelelően alkalmazzuk!
- A grillezett zöldség saláta ideális nyári kerti partikra, családi, baráti ebédekre. Önmagában méregtelenítés alatt is fogyasztható és ideális vegán, vegetáriánus vagy egészségtudatos étrendbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu