Az év egyik legnehezebb feladata a karácsonyi menü összeállítása és annak sikeres megvalósítása! Segítségül íme néhány karácsonyi menüsor – a recepteket természetesen kipróbáltuk.
Tippek
- A legfontosabb tényező egy menü összeállításához a társaság létszáma. Két főre teljenes másképp kell főznünk, mint egy tíz fős nagycsalád számára!
- Vegyük figyelembe a gyerekeket, nagyszülőket, tiniket és természetesen a különböző diétákat, allergiákat, speciális étrendeket. Amikor ezeket kiszűrtük, átgondoltuk, akkor mehetünk tovább.
- Alapanyagok: minden szükséges alapanyagot szerezzünk be időben – ezek többségét le lehet fagyasztani (pl gránátalma, sült gesztenye), vagy hideg helyen sokáig tárolhatók (pl gumós zöldségek). Különleges alapanyagok beszerzése körülményes és néha lehetetlen közvetlenül az ünnepek előtt, ezeket jóval korábban vásároljuk meg! Karácsonyi ételek>>
- Előkészületek: sok mindent (még köreteket is) napokkal korábban el lehet készíteni és tálalás előtt elég felmelegíteni. A klasszikus karácsonyi ételek közül ilyen pl a töltött káposzta, halászlé, kocsonya, párolt káposzta, krémlevesek – továbbá kompótok, pikáns lekvárok, szószok-mártások, pástétomok.
- Egészben sült húsokat muszáj frissen elkészíteni – számoljuk ki a szükséges sütési időt, minél nagyobb a hús, annál tovább tart (és ügyeljünk arra is, hogy beférjen a sütőbe!)
- Italozás mellé szánt sós aprósütemények, desszertek és karácsonyi sütemények készítését ne hagyjuk Szentestére – ezeket készítsük el 1-2 nappal korábban! Ideális tartós édesség a stollen, panattone, beigli vagy trifle. Vacsorát záró, illetve másnapi teázás-kávézás mellé ajánlatos néhány nassolnivalót is készíteni (karácsonyi édességek sütés nélkül) – ezeket könnyen és gyorsan össze lehet dobni, de ne hagyjuk az utolsó pillanatra (ráadásul elég sokáig tárolhatók)!
- Egy karácsonyi menü legyen különleges, ünnepies – de ne vigyük túlzásba az ambíciónkat. Ha nem vagyunk tapasztalt konyhatündérek, akkor ne ilyenkor kísérletezzünk egy komplikált menü megvalósításával, hanem maradjunk egyszerű, hagyományos ételeknél és ha lehet, kérjünk a család tapasztaltabb szakácsaitól segítséget!
- A fenti tippek után, íme néhány tuti karácsonyi menüsor – minden menüben 2 választást adunk meg, ezeket kombinálhatjuk egymással, de persze le is cserélhetők más fogásokra. További karácsonyi receptek a karácsonyi menü cikkünkben találhatók.
Falatok
A karácsonyi vacsorát vagy ebédet pezsgővel vagy pezsgős koktéllal indítsuk – ezek mellé tálaljunk valami különleges nassolnivalót! De ne készítsünk túl sokat, különben nem marad hely a főételnek! Íme néhány szuper falat:
- kéksajtos-diós falatok
- szalonnába tekert aszalt szilva
- füstölt lazac puffancs
- padlizsántekercs diópestóval
- cékla és répa puffancs
- pestós csiga
Karácsonyi menüsorok
Hagyományos (nemzetközi)
- Előétel: gesztenye és sütőtök leves vagy narancsos cikória saláta
- Főétel: sült pulyka vagy sült liba
- Töltelékek: sült liba töltelékek, sült pulyka töltelékek, gesztenyés zsemlegombóc
- Köret: szalonnás kelbimbó saláta, portóiban párolt vöröskáposzta, citromos sült burgonya, sült sárgarépa és paszternák
- Mártások: vörösáfonya mártás, téli kompót
- Desszert: narancsos trifle vagy forralt bor zselé
Hagyományos – kisebb családnak
- Előétel: gesztenyekrémleves vagy Füge saláta portói öntettel
- Főétel: Gránátalmás gyöngytyúk vagy karácsonyi kacsasült
- Köretek: szalonnás kelbimbópüré gesztenyével, tepsis sült burgonya, borban párolt vöröskáposzta
- Desszert: karácsonyi almás rétes vagy tiramisu ír krémlikőrrel
Halas
- Előétel: chilis garnéla avokádóval vagy spenótos tekercs
- Főétel: thai sült hal vagy halászlé
- Köretek: petrezselymes zellerpüré vagy krumplipüré
- Desszert: narancsos füge pisztáciával vagy gránátalma fagylalt
Vegetáriánus
- Előétel: kéksajtos waldorf saláta vagy diós vöröskáposzta és cékla saláta
- Főétel: héjában sült édesburgonya pikáns sajttal
- Köretek: sült füge cikóriával, vörös rizs és cékla saláta, fahéjas sütőtök juharsziruppal
- Desszert: fűszeres mandarin gránátalmával vagy karácsonyi sajttorta
További receptek – vega karácsony>>
Két főre
- Előétel: füstölt libamell saláta gránátalmával vagy sonkás-sajtos füge
- Főétel: narancsos fácánmell vagy őzgerinc áfonyás mártásban vagy fürj aszalt szilvával
- Köret: zellepüré fenyőmaggal, gesztenyés-szalonnás kelbimbó, krumplipüré
- Desszert: gránátalmás trifle vagy mandarinos sült vaníliakrém
Nassolnivaló édességek vacsora után
- fügés panforte
- aszalt gyümölcsös pite
- kókuszos keksz-szalámi
- mézeskalács muffin
- áfonyás kosárka
- karácsonyi kekszek
Kapcsolatos cikkek