A magyar kolbász kedvelői bizonyára már felfedezték a spanyol verziót, a chorizot. Sajnos a szupermarketek elsősorban érlelt, erjesztett szalámit vagy a vastag szárazkolbászt árulják, azonban érdemes elmenni egy spanyol delibe, mert (a magyar kolbászhoz hasonlóan) több ezer chorizo kolbász létezik. Íme néhány tipp a felhasználásához, amit sok finom chorizo recept követ.
Chorizo (jelentése: kolbász)
- A chorizo az Ibériai félszigetről származik, a spanyol és portugál gasztronómia egyik legfontosabb étele és alapanyaga.
- Bár több száz verzió létezik, két alapkolbászt különböztetnek meg – pikáns (picante) és édes (dulce). Általában (de nem mindig), a rövid kolbász csípős, a hosszú, vékony kolbász a csemege ízű. Mindkét kolbász fajta disznóhúsból és zsírból készül, különböző fűszerekkel ízesítve. Ezt bélbe vagy gyomorba töltik, majd többnyire megfüstölik (de létezik nyers, füstöletlen verzió is). A fűszerezés régiótól függ, bár általában fokhagyma és füstölt paprika a két alapfűszer. (A mexikói és latin-amerikai chorizo azonban chilivel készül, ez nem azonos a spanyol chorizo-val).
- Továbbá létezik vastagkolbász vagy szalámi verzió is, amit európai szupermarketekben előszeletelve lehet vásárolni – ezeknek az íze lényegesen eltér a hagyományos, vékony chorizotól.
- A vékony chorizo lehet lágy vagy kemény – a puha (amely többnyire füstölt) sütésre, főzésre alkalmas – a kemény, száraz kolbász egyből fogyasztható, így ideális tapasként vagy szendvicsekben.
- Létezik még szárított kolbász is, lomo, de ez nehezen beszerezhető Spanyolországon határain túl.
Felhasználás
- A puha főzőkolbász ideális egytálételek, kiadós levesek készítéshez. Ez a főzőkolbász általában meglehetősen zsíros, éppen ezért sütésekor nincs szükség extra zsírra, olajra. A kolbásznak a zsírját érdemes kisütni, amely különleges aromát biztosít egy ételnek.
- Az egyik legnépszerűbb ibériai elkészítési mód borban, almasörben és egyéb alkoholban való lassú párolás, mindaddig, amíg a folyadék elpárolódik. A párolt chorizo-t tapaként, borozgatás mellé fogyasztják a spanyolok, de ideális parti falat is lehet. Tapas receptek>>
- A kemény chorizot is fel lehet használni sütéshez, pl omlett, pogácsa, puffancsok készítéséhez – sütés nélkül ideális szendvicsekben, hideg salátákban, vagy brushetta, pizza feltétként, de remek antipasti is lehet.
- A kemény, vékony chorizo többsége nagyon hasonlít a magyar füstölt kolbászhoz, így sok receptben helyettesíthető. A vastag, szalámiszerű chorizo azonban teljesen más ízvilágot képvisel, ezt ne helyettesítsük magyar termékekkel!
- A főzőkolbász is helyettesíthető magyar főzőkolbásszal – de csakis füstölt kolbásszal.
- Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a chorizo füstölt fűszerpaprikával készül, így ízre nem teljesen ugyanaz, mint a magyar füstölt kolbász, amit csemege paprikával készítnek. Tehát igazi, autentikus ételekhez ajánlatos igazi, autentikus chorizot alkalmazni.
Tárolás
A főzőkolbászt tároljuk hűtőszekrényben, még akkor is, ha füstölt. A szárazkolbász kamrában, pincében vagy hűvös helyen is tárolható, lehetőleg függő állapotban.
Egészség
Mivel a chorizo disznóhúsból és zsírból készül, továbbá füstölt – nem nevezhető egészséges ételnek. Ennek ellenére a spanyol és portugál konyha egyik legfontosabb alapanyaga, amit a spanyolok rendszeresen fogyasztanak, mégis egészségesebbek, mint a magyar emberek. Ennek oka az, hogy a chorizot általában zöldségekkel, salátával, tenger gyümölcseivel, hallal kombinálják, amely csökkenti a kalória-bevételüket és egyensúlyt biztosít az étrendükben. Továbbá általában vörösborral kísérik az ételt, amely zsíroldó. Chorizot nyugodtan fogyaszthatunk moderálva és egészséges élelmiszerekkel kombinálva.
Chorizo receptek
Íme sok finom, egyszerű és különleges chorizo recept. A listát folyamatosan bővítjük.
Előételek, saláták, falatok
- Chorizo falatok
- Chorizo és paradicsom saláta
- Kolbászos krumplisaláta
- Kolbászos csicseriborsó
- Kolbászos táskák
- Kolbászos spanyol omlett
- Spanyol kolbászos krumpli
- Mexikói kolbászos rizssaláta
- Kolbászos fésűkagyló
- Chorizo, zöldborsó és kuszkusz saláta
- Chorizo, cukkini tojáslepény
- Kolbászos füge saláta
- Kolbászos kagyló
- Kolbászos puffancs falatok
- Spanyol cukkinis tojáslepény
- Cukkinis tojásmuffin kolbásszal és mozzarellával
- Kolbászos-spenótos puffancs
Levesek
- Kolbászos kalamári leves
- Kolbászos káposztaleves
- Kolbászos bableves káposztával
- Káposzta és csicseriborsó leves kolbásszal
Főételek, egytálételek
- Spanyol kolbászos rizs
- Kobászos tükörtojás
- Bagel kolbászos rántottával
- Spenótos chorizo és csicseriborsó
- Csirkés, kolbászos omlett
- Paprikás gyöngytyúk
- Kolbászos-almás pulykasült
- Kolbászos hal
- Kolbászos csirkecomb
- Spanyol sült csirke
- Paradicsomos csirke
- Kolbászos chili
- Kolbászos csirkecomb paprikával
- Hamburger chorizoval
- Kolbászos kuszkusszal töltött tök
- Kolbászos-babos édesburgonya
- Kolbászos-zöldséges omlett
- Kolbászos töltött csirke
- Spanyol tészta tenger gyümölcseivel
- Kolbászos tészta
- Kolbászos-rákos tészta
- Mexikói kolbászos rántotta
- Mexikói kolbászos omlett
- Spanyol kolbászos rizssaláta
- Kolbászos spagetti folyami rákkal
- Kolbászos csirkepörkölt édesburgonyával
- Spanyol héjában sült töltött burgonya
- Kolbászos csirkecomb babbal
- Chilis csirke kolbásszal és babbal