A kolbászos tükörtojás a magyar lecsó spanyol verziója. Meglehetősen kiadós, így remek késő reggelire (brunch-ra) vagy ebédre, továbbá nagyon egyszerűen összedobható. Ajánljuk a paprikás ízek kedvelőinek.
Hozzávalók
- 15 dkg Chorizo főzőkolbász
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 lilahagyma
- 40 dkg fürtös paradicsom
- Fél tk csemege paprika
- 4 tojás
- Kevés vaj vagy margarin (növényi is lehet)
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A hagymát felaprítjuk, a paprikákat csíkokra szeleteljük, a paradicsomakt durván feldaraboljuk.
- A kolbászt feldaraboljuk, zsírját kisütjük, majd a kolbász darabokat egy tálba átszedjük.
- A zsírban a hagymát megpuhítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és paprika csíkokat. 5 percig sütjük, majd a paradicsom darabokkal további 5 percig kevergetjük.
- Amikor a paradicsom puha és szaftos, visszaöntjük a kolbász darabokat.
- 4 kis tálkába töltjük a paradicsomos kolbászt, középen egy mélyedést alakítva, amibe a tojást beleütjük. Vaj vagy margarin darabokat morzsálunk a tetejére, a sütőbe tesszük.
- 8-10 percig sütjük, attól függően, hogy milyen állagban kedveljük a tojássárgáját.
Tippek
- Tálaljuk friss péksüteménnyel és salátával vagy savanyúsággal.
- Egy nagy tálban is el lehet készíteni, így persze 4 mélyedést képezzünk!
- Chorizo kolbász helyett magyar füstölt főző kolbász is alkalmazható – de a két kolbász ízre nem megegyező!
- Paprika mellett vagy helyett gazdagíthatjuk egyéb zöldségekkel is – pl cukkini, gomba, zöldborsó, lóbab stb.
- A kolbászos tükörtojás ideális brunch, kiadós is, finom is, az egész család tuti kedvence lehet!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu