A füge szezon alatt érdemes kipróbálni néhány különleges receptet. Ez a kolbászos füge saláta remekül passzol egy vendégváró tapas menübe vagy előétel is lehet egy ünnepi ebéd/vacsora keretében. Én göndör endíviat használtam saláta levélként, de bármi más is alkalmas – pl jégsaláta, római saláta. Ha nincs top minőségű balzsamecetünk, akkor keverjünk egy kis mézet a közönséges balzsamecethez, hogy az öntet íze intenzívebb legyen.
Hozzávalók
- 2 nagy marék saláta levél
- 5dkg chorizo
- 1 lilahagyma
- 4 db füge
- 1 evőkanál mandulapehely
- 1 evőkanál sherry ecet
- Öntet: 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet (jó minőségű)
Elkészítés
- Az öntetet összekeverjük.
- Leöblítjük és száradni hagyjuk a saláta leveleket, majd két tányérra szórjuk őket.
- A chorizot kis kockákra aprítjuk, majd vékonyan felszeleteljük a hagymát.
- Egy tapadásmentes serpenyőbe szórjuk a hagymát és chorizot, amit lassan felmelegítünk. (A zsírnak lassan kell kisülni a chorizo-ból.) Rendszeresen kevergetve kb 10 percig sütjük.
- Közben a fügéket megmossuk, megtöröljük, majd gerezdekre vágjuk. Amikor a hagyma puha, a chorizo szép barna, hozzáadjuk a füge szeleteket és átmelegítjük.
- A chorizo és a füge keveréket a két tányár között elosztjuk.
- Megszórjuk mandulával, majd leöntjük az öntettel.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu