A chorizo és paradicsom saláta egy klasszikus spanyol étel. A következő recept Jamie Oliver verziója, de mi is változtattunk rajta egy kicsit – sárga koktél paradicsommal készítettük, így változatosabb lett a saláta színskálája. Továbbá az elkészítés menetét is módosítottuk, pontosabban egyszerűsítettük.
Hozzávalók
- 25 dkg chorizo főzőkolbász
- 3 nagy érett paradicsom
- 1 nagy maréknyi sárga koktél paradicsom
- 1 nagy maréknyi piros koktél paradicsom
- 2 salotta hagyma
- Sherry ecet
- Olívaolaj
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 1 maréknyi petrezselyem zöld levél, aprítva
Elkészítés
- A paradicsomokat nagy darabokra vágjuk, a koktél paradicsomokat felezzük.
- A hagymát felszeleteljük, a paradicsomokkal elkeverjük. Kevés olívaolajjal és sherry ecettel meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük az aprított petrezselyem zöldet.
- A kolbászt vastagon felszeleteljük majd egy serpenyőben barnára sütjük.
- Közben a fokhagymát vékonyan felszeleteljük, az átsült chorizo-hoz adjuk. Amint a fokhagyma is átsült (de nem égett meg!) felöntjük kevés sherry ecettel.
- A kolbászt és keletkezett szaftot a paradicsom salátára öntjük, elkeverjük.
Tippek
- Tálaljuk rusztikus kenyérrel, zsemlével. Jamie szerint kecskesajttal vagy spanyol füstölt sonkával tálalva is finom.
- Ha túl sok szaft keletkezik (ez a chorizo minőségétől függ), akkor ne mindet öntsük a salátára, ugyanis túl zsíros lesz. A maradékot inkább használjuk fel sült csirke készítéséhez.
- A chorizo és paradicsom saláta remekül passzol egy tapas menübe, lehet köret is nyári vagy spanyol ételek mellé, de akár főétel is kenyérrel fogyasztva.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu