A következő kolbászos kuszkusszal töltött tök egy fantasztikus mediterrán verzió, ami fél órán belül az étkezőasztalon lehet. Egyszerű, kiadós, finom, kevés mosogatnivalóval jár és aránylag egészséges is.
Hozzávalók
- 1 nagy tök
- 10 dkg kuszkusz
- 1 citrom leve
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 10 dkg chorizo főzőkolbász
- 1 vörös grillezett paprika
- 2 érett fürtös paradicsom
- 1 ek aprított zöldpetrezselyem
- 1 ek aprított menta
- 1 ek aprított koriander
- só, bors
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A tököt hosszában kettévágjuk, a magos belét kikaparjuk, a héját levágjuk.
- A két megtisztított tök felet egy serpenyőbe helyezzük.
- A kuszkuszt egy tálba töltjük, leöntjük a citromlével és annyi forró vízzel, hogy ellepje. Lefedjük, öt percig állni hagyjuk.
- Közben a hagymát megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük. A paprikát csíkokra vágjuk, a paradicsomok magházát eltávolítjuk, majd apró kockákra vagdossuk. A kolbászt durván felaprítjuk.
- Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, ebben a hagymát kissé megpuhítjuk, majd hozzáadjuk a kolbász darabokat.
- Amikor a kolbászból kisült a zsír, és kissé megpirult a felszíne, belekeverjük a kuszkuszt, paradicsom darabokat, paprika csíkokat és az aprított zöldfűszereket. Jól elkavarjuk, sózzuk, borozzuk. Lehúzzuk a tűzhelyről.
- A tököket megtöltjük a kolbászos kuszkusszal.
- Kb 20 percig sütjük – akkor jó, amikor a tök puha, de még kissé harapós.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk főételként salátával, zöldséges körettel. Köretek>>
- Kuszkusz helyett alkalmazhatunk bulgurt, quinoa-t, de akár rizst is.
- Chorizot helyettesíthetünk magyar paprikás főzőkolbásszal.
- A grillezett paprika lehet konyhakészen vásárolt vagy házilag készített. Paprika grillezése>>
- A kolbászos kuszkusszal töltött tök szuper gyors vacsora lehet hétköznapokon, kezdők számára is ajánljuk a receptet!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu