A következő mexikói kolbászos rizssaláta nagyon jó maradék párolt rizs felhasználáshoz, vagy partikra, piknikre, becsomagolt ebédként stb. Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, bár ha van időnk rá, érdemes 1-2 órán át pihentetni, hogy az ízek elvegyüljenek..
Hozzávalók
- 25 dkg Chorizo főzőkolbász
- 2 bögre párolt rizs
- 1 kis sárgarépa
- 1 kis konzerv feketebab
- 1 kis konzerv kukorica
- 1 kápia paprika
- Fél zöldcitrom leve
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 maréknyi koriander levél
- Só, bors
- 1 vörös chili (opcionális)
Elkészítés
- A rizst megfőzzük, hűlni hagyjuk – majd kimérünk 2 bögrényit a salátánkhoz.
- A kolbászt felszeleteljük, megsütjük, papírtörölközőre kiszedjük.
- A paprikát felszeleteljük, a répát kis kockákra aprítjuk.
- A kukorica és bab konzerveket lecsepegtetjük.
- A koriandert felaprítjuk.
- A zöldcitrom levét az olajjal és római köményporral elkeverjük .
- A rizst elkeverjük a kolbásszal, paprika és répa szeletekkel, kukorica és bab konzervvel. Megszórjuk a koriander levelekkel, leöntjük az öntettel. (A csípős ízek kedvelői a felaprított chilit adják a salátához!)
- Alaposan elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, elkeverjük.
- Ha időnk engedi, 2-3 órán keresztül pihentetjük.
Tippek
- A saláta előre elkészíthető, de fogyasztás előtt lehetőleg szobahőmérsékletű legyen!
- Ideális parti vagy piknik étel, de bekészíthetjük akár munkahelyi ebédként is! Brunchra is tökéletes.
- A rizs legyen hosszú szemű (fehér vagy barna), tökéletes pl. a basmati rizs, amely ideális főzése itt olvasható.
- A chorizo helyettesíthető magyar főzőkolbásszal vagy grillkolbásszal – különösen jó a csípős, paprikás kolbász.
- Zöldcitrom helyett citromot is alkalmazhatunk.
- A mexikói kolbászos rizssaláta egy kiadós étel, amely tele van zöldségekkel és órákig telítettségérzetet nyújt.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu