A magyar konyha talán legnépszerűbb alapanyaga a sertéshús, ugyanis változatosan felhasználható és aránylag olcsón beszerezhető. Gazdag a kínálat sertés termékekből is. A következő sertés receptek között sok fonom étel található ezekre alapozva.
Sertéshús eredete
- A házisertés, sertés vagy disznó (Sus scrofa domestica) a vaddisznó (Sus scrofa) háziasított formája. Ázsiából származik, Kínában már 8000 ezer évvel ezelőtt is fogyasztották.
- A disznó egy mindenevő állat, azaz növényeket és állatokat egyaránt fogyaszt, és nem igazán válogat. A köztudatba ezért gyakran falánk és piszkos állatként került be. Egyes vallások, pl. a judaizmus, iszlám, taoizmus, Rasztafarizmus, tiltják a „koszos”-nak vélt sertéshús fogyasztását.
- A sertést elsősorban húsáért és bőréért tenyésztik, de már nem a hagyományos külterjes módon, hanem intenzíven, iparszerű körülmények között. A magyar sertésállományok manapság nagyrészt zárt térben élnek, míg világszerte az ökológiai állattartások elkezdtek visszatérni a külterjes tenyésztésre.
- A sertés magas intelligenciával rendelkezik, és meglehetősen tanulékony – pl jó szaglása miatt szarvasgomba keresésére tanítható, és egyes fajtáit (pl a vietnámi csüngőhasú sertés) háziállatként is tartják.
Sertéshús vásárlása, tárolása
- Sertéshús rengeteg formában kapható – nyersen, füstölve, pácolva, érlelve, abálva. Konyhakészen kapható szalonna, bacon szalonna, szalámi, hurka-kolbász, felvágott, májkrém, virsli, sonka – továbbá melléktermékek pl sertészsír, köröm, belsőségek, bőr, csontok, vér stb . A zselatint többnyire sertésbőrből és csontból állítják elő, amely rengeteg étel ( pl gumicukor, pástétomok, desszertek) alapeleme.
- Vásárláskor ügyeljünk az állat tartásmódjára és életkorára. Friss hús estében figyeljünk a hús állagára, szagára és színére – a fiatal, jól tartott sertés húsa szaftos, rostjai lágyak. A hús kevésbé zsíros, színe nem túl világos, kissé pink. Sonkák, szalonnák esetében nézzük meg az összetevőket és figyeljünk a zsír-, só-tartalomra! Felvágottak, virsli, kolbászok estében különösen ügyeljünk a termék hústartalmára!
- A friss sertéshús néhány napig hűtőszekrényben eláll, és szinte minden verzióban, feldolgozásban lefagyasztható.
Élettani hatások
Köztudott, hogy a sertéshús nem a legegészségesebb étel. Azonban fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk lehet, ha elsősorban a zsírtalan részeit fogyasztjuk. A sovány sertéshús (például a karaj) zsírszegény elkészítési módszerekkel készítve nyugodtan fogyasztható egy egészségtudatos táplálkozás keretében, ugyanis zsír és koleszterin tartalma körülbelül annyi, mint a szárnyasoké.
Felhasználása
A sertéshús rengeteg módon felhasználható. Ezek a legnépszerűbb részek:
- Comb (felsál, dió, frikandó, rózsa) – füstölve, frissen, egészben, darálva agy szeletelve kapható. Lehet rántani, sütni, párolni, grillezni. Aprítva ideális pörköltbe, egytálételekbe, pecsenyék, raguk készítéshez.
- Hosszúkaraj (borda, kotlett) – felhasználható frissen és füstölve. Lehet egészben vagy szeletben sütni, rántani, grillezni. A aprópecsenyének is jó.
- Rövidkaraj (borda, karmonádli, kotlett) – felhasználható csontosan vagy csont nélkül. Lehet egészben vagy szeletelve sütni, tölteni, rántani. Aprópecsenyébe is jó.
- Szűzpecsenye – egészben sütve, szeletelve (szűzérmék), lehet tölteni, rántani, beburkolni
- Tarja – felhasználhatjuk szeletelve, frissen sütve, füstölve, grillezve, roston sütve
- Oldalas – frissen vagy füstölve kapaható. Felhasználható sütve, grillezve, de jó pörköltbe, egytálételekbe – darálva pedig vagdaltba, húsgombócba, hamburgerbe
- Lapocka – apróhúsnak, sütve, füstölve, darálva, tokányba
- Dagadó – kiváló apróhúsnak, lehet darálva is kapni. Felhasználhatjuk sütve, töltve, vagdaltba, roston sütve
- Csülök – felhasználható főzve, sütve, füstölve, de pörköltnek is jó
- Farok – ideális kocsonyába, pörköltbe, tokányba, vagdaltba
- Tokaszalonna – általában bőrösen kapható. Disznóvágás során általában abálják, füstölik, amit később sütve fogyasztunk.
- Császárhús – a hasalja egyik értékes része, amit szintén abálnak, de lehet sütni, grillezni is. Jelenleg az európai gasztronómia egyik sztár alapanyaga.
- Belsőségek – a sertés máj, szív, agyvelő, vese nagyon sok hagyományos magyar étel alapja. Általában raguk, pörköltek, egytálételek pástétomok, levesbetétek, és különféle töltelékek készítéshez használjuk, de lehet sütni, rántani, grillezni is őket.
- Egyéb részek: fej (kocsonyába, felvágottakba, pástétomokba), láb/köröm (pörköltbe, tokányba, kocsonyába, vagdaltba)
Sertéshús termékek
A sertés termékek közül a magyar konyhában alapvető ételnek számít a szalonna és a kolbász. Ezeket általában füstölik, és nyersen vagy főtt formában használjuk fel rengeteg ételünkhöz. Továbbá szalámik, virslik, pástétomok, sonkák és felvágottak többsége sertéshúsból készült.
Nemzetközi gasztronómia
Mivel a sertés Ázsiából származik, ahol évezredek óta tenyésztik, így az egyik legfontosabb alapanyag a dél-kelet ázsiai konyhákban. Kínában a disznó nem csupán a szerencse szimbóluma, hanem a kínai újév ünneplésének és egyéb ünnepi étkezések főszereplője is.
A sertéshús az európai és amerikai országok egyik legfontosabb alapétele. Az angolok híresek a bacon (húsos) szalonnáról és a kolbászaikról, a spanyolok az érlelt sonkáról és chorizo kolbászról, az olaszok az érlelt sonkákról és pikáns felvágottakról, a németek és franciák a kolbászaikról és felvágottaikról, a mexikóiak a párolt malachúsról (carnitas), illetve az amerikaiak által tovább fejlesztett húzott húsról (pulled pork).
- Chorizo receptek
- Sonka receptek
- Virsli receptek
- Kolbászos receptek
- Szalonnás receptek
SERTÉS RECEPTEK
Húsgombócok, húspogácsák
- Svéd húsgombóc céklával
- Citromos húsgombóc
- Hoisin húsgolyók tésztával
- Fűszeres sertés hamburger
- Almás hamburger
- Svéd húsgolyók másképp
Szűzpecsenye receptek
- Szűzérmék gombás mártásban
- Mexikói szűzérmék
- Szűzérmék kínai módon
- Kínai ragacsos szűzérmék
- Sonkába göngyölt gombás szűzpecsenye almával
- Wokban sült Vietnami szűzérmék
- Szűzérmék mexikói mártásban
- Szűzpecsenye thai módra
- Grillezett mustáros szűzérmék
- Mézes-fokhagymás szűzérmék
- Kínai szűzpecsenye wok ananásszal
- Édes-savanyú szűzpecsenye
- Szűzpecsenye kínai szilvamártással
Karaj-tarja receptek
- Sült sertéskaraj almával
- Töltött karaj
- Egyben sült karaj almaszósszal
- Sárgabarackkal és fenyőmaggal töltött sertéskaraj
- Tojásos krumplisaláta sertéshússal
- Juharszirupos grillezett karaj
- Bodzás tarja szeletek
- Grillezett mustáros sertéstarja
- Sertésszeletek pikáns babos mártásban
- Zsályás-hagymás töltött sült sertéskaraj
- Mexikói sertéssült
- Pikáns grillezett sertésszelet
- Mézes-mázas grillezett sertéskaraj
- Mustáros sertéssült lóbabbal
- Sörben sült édesköményes sertéskaraj
- Sertésszelet gyömbéres szilvamártással
Oldalas, császárhús receptek
- BBQ szószban sült oldalas
- Kínai sült oldalas
- Kínai ragacsos oldalas
- Japán grillezett oldalas
- Pikáns grillezett oldalas
- Kínai hoisin szószban grillezett oldalas
- Indiai oldalas
- Grillezett sertésoldalas
- Sült oldalas édesköménnyel
- Mexikói babos császárhús krumplival
Comb receptek
- Brassói aprópecsenye
- Portugál sertés aprópecsenye
- Thai darált húsos saláta falatok
- Grillezett sertésszelet almával
- Mexikói aprópecsenye
- Francia almás aprópecsenye
- Angol mézes-mustáros sertéscomb
Ázsiai receptek
- Ananászos sertéscsíkok
- Mézes-szójás sertés szeletek
- Édes-savanyú sertés
- Kínai rákfasírt
- Szerencsés batyuk
- Hoisin sertéscsíkok zöldségekkel wokban
- Sertés curry goai módon
További húsos receptek >>