Az édesköményt általában az olasz konyhával azonosítjuk, pedig világszerte terem, és kedvelt zöldség és gyógynövény. Hazánkban is jelentős a termesztése, mégsem nevezhető mindennapi vagy közkedvelt zöldséghez. Íme néhány tipp a vásárlásához, tárolásához és felhasználáshoz, amit sok tuti édeskömény recept követ.
Édesköményről
- Az édeskömény a Földközi tenger vidékein honos, éppen ezért a Mediterrán konyhák egyik legfontosabb alapanyaga. Manapság a világ minden részén termesztik, nem csupán élelmiszerként hanem gyógynövénykényt is.
- Az édesköménymag az indiai, mediterrán, kínai és arab konyhák egyik alapfűszere, amit péksütemények, tészták, sütemények készítéshez is használnak.
- Az édeskömény (finocchio) Olaszországban az egyik legfontosabb zöldség, ahol nyersen rendszeresen fogyasztják salátaként, tésztával, rizottóval elkeverve, de kolbászokkal, húsgombócokkal is kombinálják.
- Az édeskömény évszázadok óta gyógyír, különösen gyomor bántalmakra. Többet az édeskömény fajtáiról és élettani hatásairól>>
Vásárlás
Lehetőleg a zöld szárakkal és a tollas levelekkel együtt vásároljuk, ugyanis ezek sokat elárulnak a frissességéről. A szárak és levelek legyenek szép zöldek, illatosak, azonban ne virágozzanak. A gumó ne legyen fás, foltos, sárga vagy barna, azonban legyen kemény és ánizs illatú. Alakja lehet kerek vagy hosszúkás, de általában kissé lapos (azaz nem gömbölyű) – és minél kisebb, annál zsengébb és édesebb!
Tárolás
Az édeskömény gumót tároljuk egészben a hűtőszekrényben maximum egy hétig, lehetőleg nedves konyharuhába bugyolálva – és minél hamarabb használjuk fel! A magvakat tároljuk száraz helyen, zárt dobozban vagy üvegben.
Felhasználás
- Édeskömény gumó legegészségesebb nyersen – reszelve adjuk salátákhoz, tésztákhoz. Gyalulva, vékonyan felszeletelve ideális coleslaw salátában, vagy keverjük el görög joghurttal és aprított menta levéllel.
- Nyersen ideális ropogtatnivaló lehet mártogatóssal tálalva. Kisgyerekek különösen kedvelik – egészséges snack lehet humusszal tálalva.
- A gumó préselt leve kiváló gyomor problémákra vagy méregtelenítésre.
- A gumóból készíthetünk leveseket, főzelékeket, mártásokat – de jól lehet párolni, sütni, grillezni is.
- Az édeskömény klasszikus társa a lazac – minden kombinációban (pl nyersen gyalulva füstölt lazaccal, mártásként grillezett lazaccal).
- Zöldje, a kaporhoz hasonlóan remekül passzol halak mellé. Továbbá felhasználhatjuk zöldségek, mártások fűszerezéséhez vagy ideális omlettbe.
- Az édesköménymag az indiai, mediterrán, kínai és arab konyhák egyik alapfűszere, azonban nem szabad túlzásba vinni, mert erős az aromája. Teaként remek emésztési problémákra, megfázásra, köhögésre, hörghurutra.
Tippek
- Mindig hosszában szeleteljük fel, akár vastag gerezdekre, vagy vékony csíkokra.
- A leveleket, szárrakat ne dobjuk el – ha a recepthez nem szükségesek, nagyon jó levesalap lehet a szár, a levél pedig zöldfűszerként hasznosítható.
- Grillezés, sütés sokáig tarthat – de ne vigyük túlzásba sem, kissé harapósan jó (al dente), különben rághatatlanná válik.
- Főzelék, leves készítéshez legalkalmasabb a zsenge, olasz édeskömény.
- Az édeskömény remekül passzol diétás, fogyókúrás, és egészségtudatos étrendekbe, ugyanis segíti az emésztést, serkenti az anyagcserét, tisztítja a belső szerveket, és alacsony a kalóriatartalma. További zöldségek>>
Édeskömény receptek
Az alábbi édeskömény recept listánkat folyamatosan bővítjük.
Levesek
- Kapros édeskömény krémleves
- Spenótos édeskömény krémleves
- Olasz őszi zöldségleves
- Édeskömény és póréhagyma krémleves
- Édeskömény és brokkoli krémleves
- Pikáns édeskömény és cukkini krémleves
- Sült cékla és édeskömény leves
- Diétás chowder tenger gyümölcseivel
- Sült cékla, édeskömény és zöldborsó leves
- Édeskömény, karfiol és bab leves
- Édeskömény és paradicsom leves garnélával
- Sült karfiol és édeskömény krémleves
- Karalábé, póréhagyma és édeskömény leves
- Karaláblé és édeskömény krémleves babbal
Köretek, saláták
- Édeskömény és retek saláta
- Édeskömény és uborka saláta
- Cikória és zöldbab saláta
- Édeskömény coleslaw saláta
- Édeskömény és cukkini saláta
- Grillezett édeskömény
- Édeskömény és zeller saláta
- Édeskömény, bab és paradicsom saláta
- Füstölt lazac, édeskömény és retek salátával
- Cikória és édeskömény saláta
- Édeskömény és cseresznye chutney
- Joghurtos édeskömény és uborkasaláta
- Sütőben sült édeskömény, burgonya és paradicsom
- Citromos-kapros édeskömény
- Füstölt lazac, avokádó és grillezett édeskömény saláta
- Futóbab és édeskömény saláta
- Édeskömény, zeller és bab saláta
- Tejfölös édeskömény és karalábé saláta
- Karalábé, sárgarépa és édeskömény saláta
Halak, tenger gyümölcsei
- Tenger gyümölcsei édesköménnyel paradicsomos mártásban
- Fehérboros kagyló póréhagymával és édesköménnyel
- Fésűkagyló wok édesköménnyel és tengeri spárgával
- Lazac és tintahal paprikás
- Füstölt makréla paradicsomos édesköménnyel
- Édesköménnyel sült tengeri sügér
Főételek
- Sült csirkecomb édesköménnyel
- Csirkesült édesköménnyel
- Sült báránycomb édesköménnyel
- Édesköménnyel töltött sertéskaraj
- Sült kolbász édesköményes lencsével
- Citromos csirkecomb édesköménnyel
- Édesköményes spagetti
- Citromos spagetti édesköménnyel
- Sült paprika és édeskömény lepény
- Édesköményes csirketál
- Marhasült édesköménnyel
- Miso pasztás édeskömény és tofu
- Sült csirke édesköménnyel
- Tepsis csirkecomb édesköménnyel